Вода, вода навсякъде по планетата джудже Церера (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 13:52 10121 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Структура на Церера, включваща океана под нейната кора.

„Вода, вода, навсякъде,

Но нито капка за пиене.”

„Балада за стария моряк” от Самюъл Тейлър Колридж.

"Вода, вода навсякъде" има по планетата джудже Церера, според ново изследване, разказва space.com.

Новите наблюдения показват преки доказателства, че воден лед се намира навсякъде по повърхността и плитко под нея на този масивен астероид.

Церера е най-големият обект в астероидния пояс, който се намира между Марс и Юпитер, и отдавна се подозира, че съдържа значителни количества вода - според прогнозите - до 30% от общата маса. 

Новите резултати идват от глобалната карта на Церера, показваща разпределението на водорода, въз основа на която може да се направи извод за наличието на вода. Данните подкрепят теорията, че съдържанието на вода Церера "е отделно от съдържанието й в скалите, и формира богатата на лед кора на планетата джудже. Фактът, че толкова много вода все още присъства на Церера "потвърждава прогнозите, че воден лед може да лежи в продължение на милиарди години в рамките на един метър от повърхността," пишат авторите в новата публикация с подробно описание на констатациите.

Глобалната карта е създаденa с помощта на инструмента Gamma Ray and Neutron Detector (GRaND) на борда на сондата на НАСА Dawn, която в момента е на орбита около планетата джудже. Този инструмент разпознава неутрони и гама лъчи. Когато космическите лъчи (високо-енергийни частици от космоса) се сблъскат с повърхността на планетата джудже, сблъсъкът може да създаде струя от частици, включително и неутрони, и гама-лъчи. Характеристиките на някои от тези гама лъчи и неутрони могат да дадат информация за химичния състав на повърхността на Церера и на определени дълбочини под повърхността.

Така учените могат да научат от данните на GRaND съдържанието различни елементи, включително калий, желязо и водород на повърхността на Церера на дълбочина от около 1 метър.

Инструментът не може директно да се открие водните молекули, но може да се направи извод от данните, според авторите. Един от начините е с компютърни модели, които могат да пресъздадат еволюцията на Церера, които пресъздават различни възможни резултати, показващи как тези елементи, включително и водата ще бъдат разпределени днес.

Сравнението на моделите с новата карта показва, че водният лед на Церера е концентриран близо до полюсите: При високи географски ширини (около 40 градуса в двете полукълба), водният лед на повърхността на Церера и в слоевете точно под повърхността може да състави над 27% от масата на Церера, според новите изследвания. В близост до екватора, концентрацията на воден лед е много по-ниска.

Изследователите сравняват картата на Церера с картата на Веста, друго тяло в астероидния пояс. Данните от тези глобални карти показват, че Церера има над 100 пъти повече водород от Веста, и че водородът се разпределя по-равномерно по повърхността. Това показва някакъв глобален процес, който предполага, че водата е била (и все още е) голяма част от състава на Церера", според водещия автор на новото изследване, Томас Притиман (Thomas Prettyman), главен изследовател за GRaND.

Това изображение показва как океанът на Церера може да захранва ледените вулкани на повърхността на планетата джудже. 

Притиман изнесе доклад на пресконференция на 15 декември по време на годишната среща на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско.

Притиман също така отбеляза, че съставът на Церера е сравним с едно семейство от метеорити, наречени въглеродни хондрити. Тези обекти, както и повечето астероиди в астероидния пояс, са се променили много малко от ранните дни на Слънчевата система. Но новата карта, която показва и разпределението на желязо и калий на Церера, очертава някои основни разлики между Церера и тези метеорити.

"Ако се вгледате в състава на елементите на Церера, той показва някои прилики с въглеродните метеорити," разказа Притиман. "Но има различия, които подкрепят идеята, че ледът и скалите, които са се появили едновременно и са образували Церера, всъщност са разделени във вътрешността и са се преразпределили чрез процеси като конвекцията".

Възможно е Церера да крие течен океан дълбоко под повърхността си, но ако това е така, океанът вероятно e съставен от много солена химическа смес, с малко или никаква вода, според Карол Реймънд (Carol Raymond), заместник-главен изследовател на мисията Dawn, който също говори на пресконференцията. Вместо това, новите резултати показват, водата на Церера е в голяма степен в ледените депозити в близост до повърхността.

Тази анимация показва как докато планетата джудже Церера се върти, нейните полюси са в постоянен мрак.

Отделно проучване в списание Nature, публикувано на 15 декември, разкрива наличието на концентриран повърхностен лед на Церера, разположен в региони в постоянна сянка. Но тези и други петна от ледени депозити по повърхността са "редки", според авторите на изследването в сравнение с общия размер на лед, за който се смята, че лежи погребан точно под повърхността на Церера.

Сондата Dawn влезе в орбита около Церера от март 2015 г. Космическият апарат приключи основната си мисия през юни и продължава да проучва на Церера като част от своята разширена мисия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !