Водата за уста може да помогне за неутрализиране на коронавируса

Ваня Милева Последна промяна на 21 октомври 2020 в 11:52 7317 0

Кредит: Flickr/CC BY-NC 2.0

Ново изследване установи, че редица често срещани домакински препарати - включително вода за уста, течности за изплакване на носа и дори разреден бебешки шампоан, деактивират форми на човешки коронавируси, подчертавайки друг потенциален начин за намаляване на скоростта на предаване на фона на продължаващата пандемия COVID-19.

Трябва да се отбележи, че никой не предполага, че водата за уста е някаква панацея, която може да предпази всеки от вирус, убил над 1 милион души досега, защото не това се демонстрира или препоръчва в това изследване.

Като начало в лабораторния експеримент се използват култивирани човешки клетки в разтвори. С други думи, все още не са тествани върху хора ефектите от използването на продукти като вода за уста срещу коронавирусите.

Също така, заслужава да се отбележи, че учените използват в това проучване форма на коронавирус, наречена HCoV-229e - не SARS-CoV-2, която е специфичният коронавирус, предизвикващ болестта COVID-19.

Тъй като и двата вируса са генетично сходни, резултатите от експеримента се очаква да са еднакви, но това е още една причина да не си мислим, че използването на вода за уста в реалния живот носи някаква полза за защита, тъй като това всъщност не е показано.

Независимо от това, здравните власти се стремят да разкрият популярните заблуди за предполагаемата защита срещу коронавируса, затова учените призовават за повече изследвания, изследващи как продукти като вода за уста могат да взаимодействат и инактивират SARS-CoV-2, поради наличието на химични вещества, за които е известно, че разрушават вирусните мембрани.

За да изследва това, екип от Държавния университет в Пенсилвания излага човешки чернодробни клетки в култура със смесени разтвори, съдържащи HCoV-229e и вода за уста, продукт за изплакване на носа или бебешки шампоан, разреден до 1%.

Тестовете разкриват, че всички продукти са ефективни при дезактивирането на вируса, въпреки че степента на ефектите варира между различните продукти и зависи от това колко дълго продуктите са в контакт с вируса.

„При време за контакт от 1 и 2 минути, 1-процентният разтвор от бебешки шампоан успя да дезактивира съответно над 99% и повече от 99,9% от вируса“, пишат изследователите в своя доклад.

Сред препаратите за изплакване на устата много от тестваните продукти инактивират 99,99% от вируса след 30 секунди и когато времето на инкубация се увеличи по-дълго от това (1 и 2 минути), изследователите не намиратнито един инфекциозен вирус в клетките.

Констатациите подкрепят по-ранни изследвания от Германия, публикувани през юли, които също предполагат, че използването на вода за уста може значително да намали вирусния товар на коронавируса. Трябва да се отбележи също, че германското проучване е използвало SARS-CoV-2 в експериментите, които иначе са подобни на изследването на Университета на Пенсилвания.

Въпреки това, нито едно от тези проучвания не гарантира, че ще има същите резултати при тестове върху хора и има много неща, които не знаем за това как тези продукти функционират в реални сценарии.

И все пак, като се имат предвид положителните резултати, които се наблюдават при експерименти като този - и като се има предвид колко малко защити имаме в момента срещу коронавируса, извън обичайните ограничения като физическо дистанциране, измиване на ръцете и носене на маски - изследователите заявяват, че трябва да се провери с клинични изпитвания дали продукти като вода за уста могат наистина да намалят вирусния товар и при позитивни пациенти с COVID-19.

„Необходими са клинични изпитвания, за да се определи дали тези продукти могат да намалят количеството на вирусите при COVID-позитивни пациенти или такива с високорискови професии могат да разпространяват вируси, докато говорят, кашлят или кихат“, коментира микробиологът Крейг Мейер (Craig Meyer), водещ автор на изследването.

"Дори ако използването на тези решения може да намали предаването с 50%, това пак би имало голямо въздействие".

Справка: Lowering the transmission and spread of human coronavirus
Craig Meyers et al., Journal of Medical Virology, First published: 17 September 2020 https://doi.org/10.1002/jmv.26514

Източник: Mouthwash May Help to Neutralise Coronavirus, Experiment With Human Cells Suggests, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !