Воден скреж откриха на Луната (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юни 2017 в 14:47 7058 0

Кредит NASA Goddard/LRO mission

Идентифицирани са светли области в кратери на Луната в близост до Южния полюс, където е достатъчно студено, за да присъства скреж на повърхността. Това установиха учени с помощта на данни от Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА или LRO, съобщи агенцията.

"Открихме, че най-студените места на Луната в близост до Южния полюс са и най-ярките, по-светли, отколкото би могло да се очаква от само от почвата, което показва наличие на скреж на повърхността", заяви Елизабет Фишър (Elizabeth Fisher) от Университета в Хавай и Университета Браун, водещ автор на изследването, публикувано в Icarus.

Отлаганията от скреж са тънки и се появяват на петна и вероятно се смесват с повърхностния слой на почвата, прах и реголит. Изследователите казват, че това не са обширни замръзнали езера, а признаци на повърхностен скреж. 

Заскрежените участъци са студени капани, близо до Южния полюс на Луната. Студените капани са постоянно засенчени места, разположени или в долната част на дълбоки кратери, или успоредно на стената на кратера, където никога не прониква пряка слънчева светлина. В тези области температурата остава под -163 ℃ и водният лед се запазва в продължение на милиони години.

Още преди повече от половин век учените предполагат, че лунните студени капани могат да съдържат воден лед, но потвърждението на хипотезата се оказа трудна задача. Наблюденията в края на 1990 г. идентифицират богати на водород райони в близост до полюсите на Луната, но не е възможно да се определи дали водородът е свързан във вода или присъства в някаква друга форма. Да се разбере природата на тези депозити е една от основните цели на апарата LRO, който е в орбита около Луната от 2009 г. насам.

Фишър и нейните колеги откриват доказателства за наличието на лунен скреж, сравнявайки данните за температурата на инструмента Diviner на борда на LRO с измерванията на яркостта, направени от сондата LOLA. Най-студените зони в Южния полюс са едновременно с това и много светли, което показва наличието на лед или други силно отразяващи материали.

Констатациите са в съответствие с анализа на данните на LRO и от други изследователски групи, които са сравнявали върховите температури с с ултравиолетовите данни от проекта за картиране LAMP.

LOLA и LAMP измерват яркостта на повърхността без слънчева светлина. LOLA прави това чрез измерване на отразен лазерен лъч, а LAMP измерва отразената звездна светлина и ултравиолетови светлина на водородния газ.

И двете проучвания потвърждават, че в студените капани на Южния полюс на Луната има скреж, но досега изследователите не са открили подобни признаци в близост до Северния полюс.

Отложения от воден лед са идентифицирани в студени капани на Северния полюс на Меркурий. Въпреки близостта до Слънцето, Меркурий вероятно има 400 пъти повече лед, отколкото Луната.

Друг труден въпрос е каква е възрастта на лунния скреж. Ако водата е донесена от ледените комети или астероиди, може да е стар колкото Слънчевата система. Но ако водата се е формирала от химични реакции, предизвикани от слънчевия вятър, тя може да е много по-млада. И двете предположения може да са верни. По-старите ледени депозити може да се крият под повърхността, а по-новите - върху нея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !