Връчени са "азиатските Нобелови награди" за астрономия, физиология и медицина, и математика

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2020 в 09:31 3747 0

Престижните награди за наука „Шоу“, която често се нарича Източна или Азиатска Нобелова награда, бяха обявени в Хонконг. Тези награди се присъждат за седемнадесети път за постижения в областта на астрономията, науките за живота и медицината и в областта на математическите науки.

Тази година наградата за астрономия бе присъдена за теоретични модели на активните галактически ядра, наградата за медицина за създаването на метода на оптогенетиката и за математика - за разработки в областта на репрезентационната теория.

Всяка група лауреати си поделя сумата от 1,2 милиона щатски долара.

Наградата за астрономия „Шоу“ бе присъдена на Роджър Бландфорд (Roger D Blandford), професор в Националната ускорителна лаборатория SLAC, Станфордски университет в САЩ „за фундаменталния си принос към теоретичната астрофизика, особено по отношение на фундаменталното разбиране на активните ядра на галактиките, образуването и сближаването на релативистични струи, механизма на извличане на енергия от черни дупки и ускоряването на частиците по време на удар и съответните им механизми на радиация".

Наградата в областта на науките за живота и медицината се споделя между Геро Мизенбьок (Gero Miesenböck), професор по физиология и директор на Центъра за нервни вериги и поведение от Оксфорд, Питър Хегеман (Peter Hegemann), професор по невронауки и ръководител на катедрата по биофизика на Хумболтовия университет, Берлин и Джордж Нагел (Georg Nagel), професор по молекулярна физиология на растенията от Вюрцбургския университет. Наградата е „за развитието на оптогенетиката, технологията, която направи революция в невронауката“.

Наградата за математика е поделена между професор Александър Байленсън (Alexander Beilinson) от Чикагския университет и Дейвид Каждан (David Kazhdan) от Еврейския университет в Йерусалим, „за голямото им влияние и голям принос към репрезентационната теория, както и за много други области на математиката“.

Наградата „Шоу“ е международна награда, управлявана и администрирана от фондацията Shaw Prize със седалище Хонконг. Наградата е основана от хонконгския медиен магнат, сър Жун Жун Шоу (Run Run Shaw), ръководител на международната медийна корпорация Shaw Organisation, най-голямата филмова компания в ХонКонг Shaw Brothers и телевизионната компания Television Broadcasts Limited, продуцент, милиардер, общественик и филантроп.

Сър Шоу основава и две благотворителни организации, фондация Shaw Foundation Hong Kongг и благотворителния тръст The Sir Run Run Shaw Charitable Trust, посветени на насърчаването на образованието, научните и технологичните изследвания, медицинските и социалните услуги, културата и изкуствата.

Награди за наука „Шоу“ (Shaw Prize) е една от най-престижните научни награди в света, а лауреатите ѝ често по-късно стават носители на Нобелова награда. Например в областта на астрономията, Нобеловата награда бе получена от Джеймс Пийбълс за 2019 г. (лауреат на „Шоу“ 2004) и Мишел Майор (лауреат на „Шоу“ 2005 г.), през 2011 г. нобелова бе получена от Сол Пърлмутър, Адам Рийс и Брайън Шмит (лауреати на „Шоу“ 2006 г.), през 2017 г. нобелисти са Кип Торн и Райнър Уайс (лауреати на „Шоу“ 2016).

В областта на биологията и медицината има също много такива лауреати: нобелист за химия през 2012 г. е Робърт Лефковиц (лауреат на „Шоу“ 2007 г.) и същата година за медицина Шиня Яманака (лауреат на „Шоу“ 2008), през 2011 г. нобелисти са Жул Хофман и Брус Бойтлер (те получават „Шоу“ малко преди своите Нобелови награди същата година), нобелистите за 2017 Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг (всички лауреати на „Шоу“ за 2013).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !