Връчиха българските оскари за наука - "Питагор 2019"

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 31 май 2019 в 11:25 7290 0

Снимка: Ивайла Сопотенска

Официалната церемония по връчване на годишните награди за съществен принос в развитието на науката "Питагор" се състоя на 30 май в Централния военен клуб.

Събитието беше открито от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Той определи науката като съдба, но и като орис, заради усърдния труд и препятствията, които съпътстват работата на всеки учен по пътя към научния резултат. Министър Вълчев описа програмата "Питагор" като малка оценка за българските учени, която има своята мотивираща важност, защото всички учени имат нужда от оценка.

На събитието присъстваха министри, членове на парламента, ректори на висши училища в България и изявени учени като изтъкнатият физик проф. Леандър Литов, който работи по редица проекти в ЦЕРН и проф. Васил Николов, който по-рано през седмицата обяви уникалното си археологическо откритие на скелет на 7600 години от неолитното селище Слатина в София.

Откриващото слово на министър Вълчев. Снимка: Ивайла Сопотенска

По традиция членовете на научното жури, което връчва наградите, бяха предишни носители на наградата. Председател е акад. проф. д-р Екатерина Титянова, носител на наградата за цялостен принос в развитието на науката. Тази година журито избираше измежду 37 кандидати, като 12 от тях бяха млади учени.

В категорията за цялостен принос в развитието на науката, журито отличи проф. д. н. Красимир Димитров Данов от факултета по химия и фармация в СУ "Св. Климент Охридски" за неговия принос в областта на математическото моделиране и създаването на оригинални математически модели.

Награденият за цялостен принос в науката проф. Данов. Снимка: Ивайла Сопотенска

Голямата награда за млад учен бе присъдена на д-р Ангел Джамбов, асистент в Катедрата по хигиена и екомедицина на Медицински университет - Пловдив за работата му върху действието на физическите и социалните фактори върху здравето на хората. Наградата бе връчена от заместник министъра на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя обяви и че предстои стартирането на портал за наука, в който ще бъдат отразявани всички постижения на българските учени. 

Наградата за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки бе връчена от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Този приз получиха двама изтъкнати учени - проф. Петър Петров от Института по полимери към БАН и проф. Даниела Йорданова от Национален институт по геофизика, геодезия и география.

За нейния принос в областта на хуманитарните и социалните науки журито награди проф. Светлана Куюмджиева от Института за изследване на изкуствата. 

С наградата за принос в областта на медицината бяха удостоени двама медици - проф. д-р Надка Бояджиева, ръководител на Катедрата по фармакология и токсикология към Медицински университет - София и проф. д-р Николай Лазаров от Катедрата по анатомия, хистология и ембриология към Медицински университет - София. 

В своето благодарствено слово проф. Бояджиева изтъкна, че връзката между науката и образованието е двигател на човечеството. Тя не пропусна да благодари на екипът, с който работи, както и на своите докторанти. От своя страна проф. Лазаров благодари както на учителите си, които са запалили в него огъня на познанието, но и на учениците си, които не са позволили той да угасне. 

Награждаването на медиците проф. Бояджиева и проф. Лазаров. Снимка: Ивайла Сопотенска

Като успешен ръководител на международни проекти научното жури отличи проф. д-р Лъчезар Трайков, ръководител на Клиниката по неврология на Медицински университет - София. Той обяви, че иска да раздели паричната част на наградата между фонда за млади учени на БАН и един свой докторант.

Министър Вълчев връчи и наградата за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати на проф. д-р Елисавета Наумова - Григорова, ръководител на Катедрата по клинична имунология към Медицински университет - София. Тя пожела на младите учени да следват мечтите си и да имат куража да се борят за тях. 

Проф. Наумова - Григорова, ръководител на Катедрата по Имунология към МУ-София. Снимка: Ивайла Сопотенска

Две награди бяха връчени и от частни организации. Компанията Clarivate analytics, собственик на обширна база данни научни трудове награди доц. д-р Мария Гюрова от Националния археологически институт с музей при БАН за високото качество и многобройни цитирания на научните й трудове, които надвишават средните стойности не само българските, но и на световните наукометрични показатели.

Научното издателство Elsevier награди за неговите ценни и многократно цитирани разработки доц. Станислав Харизанов, от Институт по информационни и комуникационни технологии & Институт по математика и информатика на БАН. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !