06 април 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вредна ли е порнографията?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 ноември 2018 в 09:2854610
Снимка: Unsplash

Отшумяващият вече скандал с меметата, представящи порноактьори като успешни български учени, показа не само лековерието на нашите сънародници, но и непознаването на звездите в една индустрия, която е съществена част от съвременната култура.

Порнографията е бързо развиваща се индустрия: 60 до 70 процента от мъжете и 30 до 40 процента от жените на възраст под 40 години използват порно годишно, а 45 процента от мъжете и 15 процента от жените я използват ежеседмично (Regnerus, 2016). Както се съобщава от NBC, порнографската индустрия носи между 10 и 12 милиарда долара годишно само в САЩ и 97 милиарда долара годишно в световен мащаб.

Против

Нараства загрижеността за влиянието, което порнографията може да има.

През последните няколко десетилетия сериозно се разисква дали порнографията води до вредни последици на лично и/или обществено ниво като например увеличаване на негативните възгледи към жените, повишаване на сексуалните престъпления срещу жените.

Някои изтъкват сериозните негативи, които може да донесе, включително злоупотреба и трафик на хора, детска порнография, пристрастяване към порнографията, лошо влияние върху възгледите ни за сексуалността и човешките взаимоотношения и проваляне на връзките и привързаността в романтичните взаимоотношения, както и че допринася за общото обективизиране не само на жените, но и на мъжете.

Кампаниите против порнографията обикновено казват, че тя води до пристрастяване и променя нормалното функциониране на пътищата в мозъка, отговорни за чувството на награда. Подобно на пристрастените към хероин, които имат нужда от все по-големи количества, за да изпитат същото удоволствие, потребителите на порно губят възбудата си от реалния секс и прибягват до все по-екстремни материали.

Статия, публикувана в Social Psychological and Personality Science, проучва фантастичната алтернатива на реалния свят, която представя порноиндустрията. Първо, виждането на физически привлекателни и сексуално достъпни партньори на екрана може да накара хората да си мислят, че имат по-добри алтернативи на текущите си отношения и собствените си партньори. И на второ място, порното може да направи идеята за многобройни сексуални партньори по-привлекателна от една ангажимента на една постоянна връзка.

В много случаи обаче онези, които се стремят да свържат порнографията с безброй болести, са идеологически мотивирани, тъй като съвкупните научни доказателства не подкрепят тези заключения.

За

Порнографията и движението против порнографията е явление от Викторианската епоха (19 век), която е известна с това, че е била изключително пуританска.

Едно изследване от 2012 г. установи, че мъжете и жените, които гледат порнография, подобряват сексуалния си живот, знаят повече за секса и като цяло имат по-добро качество на живот.

Може да е изненадващо, но едно изследване показва, че колкото повече се гледа порно, толкова по-добре. В обширно проучване, проведено в Австралия, по-голямата част от анкетираните са заявили, че гледането на порно е имало положителен ефект върху брака им.

Други изследвания също са установявали, че хората, които гледат порнография, са по-склонни да гледат на жените като равни, отколкото хората, които не гледат.

Изследване, публикувано в Journal of Sex Research, проучва данни за употребата на порнография, религиозност и отношението им към жените на 11 658 мъже и 13 988 жени, участвали в социално изследване, годишно проучване на нагласите в населението на САЩ. Оказа се, че по-религиозните хора, които гледат повече порнография, имат по-положителни нагласи към абортите, жените на властови позиции и жените, работещи извън дома си, отколкото религиозните хора, които не съобщават, че гледат порно.

В статия, публикувана през 2009 г. в International Journal of Law and Psychiatry, Милтън Даймънд (Milton Diamond) прави преглед на многобройни проучвания, които са изследвали предполагаемите лоши ефекти на порнографията. Той заключава:

"Всъщност, данните, отчетени и прегледани, показват, че тезата е мит и всъщност има обратна причинно-следствена връзка между увеличаването на порнографията и сексуалните престъпления. Освен това, като се имат предвид резултатите от проучванията и широкото разпространение на SEM [сексуално ориентирани материали], е очевидно, че в местните общности, както и в националните, така и в международен план, порнографията е широко използвана и се смята за подходяща за доброволна употреба на възрастни. Ако има консенсус срещу порнографията, то е по отношение на производството или потреблението на всякакви SEM от ненавършилите пълнолетие".


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Леонардо, изобретателят
Леонардо, изобретателят
15 април 2020 в 00:0020771
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.