Всеки нов вариант на коронавирус се нуждае от много късмет, за да успее. Как може да му попречим

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2021 в 00:01 6832 0

Трансмисионна електронна микрография на вирусни частици на SARS-CoV-2, изолирани от пациент. Кредит: NIAID

За да стане един вариант на вирус успешен, му трябва много късмет.

Когато се появи нов член на семейството на SARS-CoV-2, с няколко генетични промени, които да го отличават от останалата част от клана, промени в шиповия протеин, които му позволяват по-лесно да нахлуе в клетките, или случайна мутация, която му помага да избегне вирусоубийствените ефекти на лечението с COVID-19, той може да си остане само претендент. Защото първо трябва да излезе от тялото, в което се намира, и да зарази още хора.

Много неща биха му попречили, той може да умре в организма, в който е възникнал, като неуспешен експеримент на еволюцията.

Моделно изследване на учени от Центъра за изследване на рака "Фред Хътчинсън" в Сиатъл показва, че за да се превърне един нов генетичен вариант на SARS-CoV-2 в нова заплаха за хората, не е достатъчно да бъде опасен и силно трансмисивен. Той също така се нуждае от поредица щастливи за него обстоятелства, за да се утвърди.

Най-важното е, че трябва да получи като начало силен старт за свръхразпространение, в краткия период, през който носителят му е или е близо до пиковия си вирусен товар, новият вариант трябва да стигне до нещо като хорово изпълнение, политически митинг, зле проветрен бар или препълнена закрита спортна зала, където хората са близо един до друг и много от тях не носят маски.

Веднъж попаднал на такова място, той трябва да зарази поне няколко човека. Петима биха били достатъчни, за да може новият вариант да оцелее, за да се състезава за повече жертви. Заразяването на 20 или повече ще му даде реален шанс да стане доминиращ в новата си общност.

Новото изследване предполага, че времето е от съществено значение: Дори и за нов вариант, който е въоръжен със свръхсили да се предава от човек на човек, първото свръхразпространително събитие трябва да настъпи в рамките на един месец от появата му, за да може вариантът да се утвърди.

Това са много тесни прозорци и много високи препятствия, а вероятността нов вариант да премине всички тези затруднения всъщност е доста малка, заключват изследователите. И това трябва да даде на хората малко надежда.

Но да си припомним: Най-малко пет нови „опасни варианта“ очевидно са преодолели тези препятствия за период от около шест месеца.

Това предполага нещо доста зловещо: Вероятно има много повече такива варианти, всеки от които търси своя късмет. Макар че няколко варианта ще успеят, трябва само един или два да са с правилното съзвездие от мутации, за да се удължи или ескалира пандемията - или да се подкопае действието на ваксините и лекарствата, които биха могли да я прекратят.

Моделът на екипа е публикуван тази седмица в MedRxiv, сайт, където изследователите споделят резултатите от своите изследвания и търсят обратна връзка от колегите си. Като такива неговите констатации се считат за предварителни.

За изследователите, които се надяват да предскажат развитието на пандемията, това моделно изследване е повече от празно предположение.

Известно е, че коронавирусът, който причинява COVID-19, постоянно мутира, но почти винаги по начини, които не променят значително поведението му. Така че би било хубаво да знаем как възникват тези варианти и дали има много повече като тях. И ако има такива, би било полезно да се знае как могат да бъдат блокирани бързо.

„Феноменологични“ моделиращи проучвания като това събират непостоянните модели на разпространение, скрити в пандемичните данни, комбинират ги с добре документирани случаи на свръхразпространители и пускат нов актьор, който играе по малко по-различни правила. След това проиграват какво се случва след това отново и отново в компютърни модели, които действат като дигитални епруветки.

Изследователите са все по-уверени в това, че при пациенти с нарушена имунна система коронавирусът е по-вероятно да придобие не една, а серия от мутации. Тези генетични промени могат да направят още по-трудно борбата с вируса с лекарства, маски и ваксини.

Модел като този не дава калибрирани измервания на това колко е ефективна интервенция като носенето на маски, дали то може да спре разпространението. Той не генерира прогнози за следващия етап на пандемията. Но дава представа за това как вирусът се държи при редица обстоятелства, заедно с вероятностни оценки, които могат да изострят интуицията на управляващите общественото здравеопазване.

„По всяка вероятност ще създадем нови варианти по-успешни от вече появилите се“, коментира д-р Джошуа Т. Шифър (Joshua T. Schiffer), ръководещ екипа, изградил модела. "И ще спечелят тези, които избягват ваксината или по-лесно се предават от човек на човек".

Тези варианти все още нямат имена и може да не се появят с месеци, добавя Шифър. Но когато възникнат, те ще бъдат подложени на същите тежки изпитания в ранния живот.

След като проиграва хиляди сценарии, екипът стига до заключението, че варианти с потенциално плашещи възможности за разпространение и разболяване вероятно се появяват често в хода на пандемия с такива размери. В крайна сметка на родословното дърво на SARS-CoV-2 има десетки клони и всеки от тях може да е имал шанс за генетични пакости. Като се има предвид ужасяващия темп на износване на новите варианти, неуспешни варианти трябва да се раждат всеки ден по света, за да се появят толкова много клонове.

Периодите на високо разпространение изглежда създават благоприятна атмосфера за нови варианти. Така че, когато инфекциите нарастват, дори вариант, който не е по-трансмисивен от тези, които вече са в обращение, има по-голям шанс да си пробие път, показва моделирането. А генетичен вариант, който пристига с биологично предимство, е още по-вероятно да успее.

Всички тези нововъзникнали варианти ще се сблъскват с големи трудности. Но ако има много варианти и ако непредпазливите общества им предоставят шанса за ранно събитие на свръхразпространение, тогава е разумно да се предположи, че поне един или два може да получат възможност за летящ старт.

Тяхното въздействие върху траекторията на пандемията ще бъде генетично хвърляне на заровете.

Междувременно изследването предлага някои полезни съвети както за експерти, така и за широката общественост.

Най-ефективният начин за намаляване на броя на новите варианти е да се предотврати появата на "големи вълни от инфекции", пишат авторите на изследването. Епидемичната вълна не само е идеална среда за генериране на нови варианти, но също така предлага много възможности за свръхразпространение.

И това означава, че всички ние имаме своята роля, като носим маски, практикуваме социално дистанциране, избягваме големи събирания и вземаме други предпазни мерки, които могат да лишат новия вариант от късмета, от който се нуждае.

Справка: Ashish Goyal et al. Early super-spreader events are a likely determinant of novel SARS-CoV-2 variant predominance, MedRxiv (2021). DOI: 10.1101/2021.03.23.21254185

Източник: Luck is essential for any successful coronavirus variant, study shows, Melissa Healy, Los Angeles Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !