Всеки втори си спомня неща, които не са се случили

Георги Гърков Последна промяна на 09 декември 2016 в 10:00 8489 0

Всеки втори човек е склонен да си припомня събития, които никога не са се случили, откриха учени от Университета на Уоруик, разказва ZMEScience.

Според проучването, публикувано в списание Memory, когато на хората се спомене за напълно измислено събитие от техния живот, те започват да си го представят и около половината от тях са склонни да го приемат като действително.

За проучването д-р Кимбърли Уейд (Kimberley Wade) и нейни колеги набират 400 участници и ги помолват да си припомнят няколко различни вида фалшиви спомени - като например отиване на разходка с въздушен балон, изиграване на номер на даден учител или създаване на поразии на семейна сватба. Над 50% от лицата съобщават, че си припомнят събитието, 30% си го припомнят напълно, а 23% го приемат за реално в някаква степен.

Уейд коментира: "Знаем, че множество фактори определят създаването на фалшиви представи и спомени - като например ако дадено лице е помолено да си представя продължително фалшиво събитие или да прегледа снимки, за да си опресни паметта. Едромащабни проучвания като нашия мегаанализ ни приближават по-близо до отговора."

"Откритието, че голяма част от хората са склонни да развиват фалшиви убеждения, е важно. От други проучвания е известно, че изкривените представи могат да повлияят значително поведенията, намеренията и нагласите на хората", допълва тя.

Темата за фалшивите и изкривените спомени е добре засегната в психологическата литература и през годините са направени множество изследвания, които да обхванат различните аспекти на този проблем. Често се случва в медийното пространство да се появят твърдения за отвличания от извънземни или тежки детски травми, припомнени вследствие на подлагане на хипнотерапия.

Проучването би могло да обясни в частност широкото разпространение на подобни твърдения сред обществото, с оглед на установените равнища на податливост.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !