Всички индоевропейски езици произхождат от древен Иран

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2018 в 00:56 17641 0

Карта на индоевропейските езици. Ancient History Encyclopedia

От английски и руски до бенгали и пенджаби, милиарди хора по света говорят индоевропейски езици. Ние, българите - също.

Езиците се развиват и разнообразяват, подобно на биологичните видове. И по същия начин, по който всички идваме от един общ предшественик, всички тези езици са се развили от един единствен диалект - т.нар. протоиндоевропейски език.

Но откъде идва този език, преди да се разпространи заедно с нашите предци по целия свят? Има две основни теории - от западноевразийската степ или някъде от юг, например от Плодородния полумесец.

Двете места са разделени от Кавказките планини, които се намират между Черно и Каспийско море.

За да разберат дали древният език е дошъл от север или от юг на тези планини, екип от Института за човешка история "Макс Планк" е разглежда костите на 45 древни хора от Кавказкия регион и анализира тяхната ДНК. Тези хора са живели в района преди между 3200 и 6500 години.

Интересното е, че след като анализират гените им, учените установяват, че тези древни хора са се придвижвали предимно в една посока - на север. Това предполага, че противно на смятаното досега, първият индоевропейски език всъщност може да се е появил на юг от Кавказките планини, разпространявайки се в други части на Европа и Азия, тъй като хората мигрирали на север от този регион.

Констатациите са достъпни в BioRxiv.

Знаем, че протоиндоевропейският език се е появил някъде между 5 500 и 9 000 години и според проучването се разпространява само в Европа преди около 6500 години. Следователно този изгубен език може да е възникнал на юг от Кавказ.

Нещо повече, анализираните древни хора имат сходни генетични подписи с праисторическите фермери, живели някога в Западен Иран. Следователно, старата версия на много от нашите езици може да се е развила в древен Иран, преди да се разпространи заедно с хората, които са я говорили, на север от Кавказките планини до евразийската степ.

"Забелязахме генетични разлики между групите от Кавказ и тези от съседната степ. Кавказките групи са генетично подобни на съвременните популации на юг, което предполага, че за разлика от днес Кавказ е действал като мост, а не като непреодолима бариера пред движението на хората" - пишат изследователите.

Но много учени подкрепят противоположната теория - че протоиндоевропейският език е възникнал в евразийската степ. Но това означава, че езикът е само на около 4800 години - когато хората се преместват от евразийската степ в Европа - а специалистите смятат, че езикът е значително по-стар. Хипотезата, че протоиндоевропейският език за пръв път е тръгнал от Иран преди около 6 500 години, следва това предположение.

Все пак статията не е прегледана още от специалисти (не е минала т. нар. етап peer-review), така че трябва да се приема с известна предпазливост. Освен това ще са необходими доста изследвания, за да се подкрепят констатациите, така че спорът няма да бъде разрешен скоро. Въпреки това проучването предлага някои интересни доказателства, които един ден биха могли да помогнат за решаването на загадката за мястото, където са говорели древния вариант на нашия език.

Карти на местата и археологическите култури, които засяга изследването. Времевото и географското разпространение на археологическите култури е показано в два прозореца във времето, които са от решаващо значение за това изследване.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !