Всички наши състезатели се завръщат с медали от Международната олимпиада по биология

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 юли 2018 в 13:01 3085 0

Кредит Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Това е прецедент в българското участие на Международната олимпиада по биология - всички състезатели се завръщат с медали, съобщава сайтът на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Отборът ни се прибира тази вечер, 22.07, на Терминал 2 в в 20:45 ч.,с полет от Истанбул.

Техеран, столицата на Иран, бе тазгодишният домакин на Международна олимпиада по биология, най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и изпраща своя делегация още от самото начало. Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а годината с най-високи резултати от началото до сега бе 2017.

IBO 2018 обаче не й отстъпва - за първи път от 1989 г. насам всички български състезатели се завръщат с по един медал. Успехът измерваме в един сребърен и три бронзови медала за българският национален отбор по биология.

Организатори на тазгодишната Международна олимпиада е иранското Министерство на образованието, Техерански университет и Университетът TMU. Щафетата в домакинството поемат унгарците, които ще организират МОБ през юли 2019 в град Сегед, а 2020 г. е ред на Нагасаки, Япония.

Комплектът медали на родна земя ще донесат:

  1. Здравко Пламенов Иванов, 11 клас, СМГ  - сребърен медал

  2. Виктор Вальов Георгиев, 12 клас, НПМГ - бронзов медал

  3. Ваня Иванова Миланова, 12 клас, НПМГ - бронзов медал

  4. Иван Георгиев Георгиев, 11 клас, НПМГ - бронзов медал

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН). Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.

[Вижте кадри от практическата подготовка на националния отбор преди Олимпиадата в Биологическия факултет]

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. За 29-годишната история на Олимпиадата страната ни е била домакин веднъж - във Варна през 1994 г.

Така от началото към 2018 г. родните състезатели, участвали на МОБ, са спечелили общо 59 медала: 5 златни, 11 сребърни и 43 бронзови, както и 1 почетна грамота.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !