Всички от отбора ни са призьори на Всерусийската олимпиада по математика

ченици от Руската федерация. Последна промяна на 06 май 2016 в 08:37 9002 0

Всички участници от втория си национален отбор станаха призьори на Всерусийската олимпиада по математика и извоюваха медали.

От 21 до 29 април 2016 г. в Санкт Петербург се проведе заключителният етап на Всерусийската олимпиада по математика. Тя се провежда за 42-ри път като във финалния ѝ кръг традиционно участва и български отбор.

Всички наши ученици станаха призьори и извоюваха медали за страната ни. Според регламента на това състезание се връчват три вида награди – победител, призьор и почетна грамота. Резултатите: всички с над 28 точки са призьори, а това са 90 участника в олимпиадата, победителите и в трите категории (9, 10 и 11 клас) са общо 25 ученици от Руската федерация. 

Ето и постиженията на участниците от българския отбор:

  1. Иван-Александър Мавров, СМГ, 41 точки
  2. Габриел Костадинов, ПМГ Силистра, 37 точки
  3. Георги Димитров, СМГ, 35 точки
  4. Иван Ганев, Американски колеж София, 34 точки
  5. Калоян Алексиев, СМГ, 31 точки
  6. Константин Гаров, ПМГ Бургас, 31 точки

Ръководител на отбора е проф. Петър Бойваленков от ИМИ БАН, ръководител на националния отбор по математика от 2003 г. Втори ръководител е Румяна Караджова, преподавател в СМГ. Иван-Александър Мавров се яви на темата за 9 клас, а останалите участваха в състезанието за 10 клас.

„Въпреки непривичните за нашите ученици теми, те се представиха блестящо. Общият възможен брой точки е 56, но този резултат е рядко достижим, което може да се види и от крайното класиране на всички участници в олимпиадата“, коментира проф. Петър Бойваленков, ръководител на  отбора.

На престижното състезание тази година са взели участие 388 ученици от цяла Русия, както и отборите на България и Китай. Нашата страна беше представена от втория си национален отбор (класираните от 7 до 12 място на контролните за Балканската олимпиада по математика). Председател на журито беше академик Юрий Матиясевич, известен с решаването на 10-ата задача на Хилберт преди повече от 40 години. Ha тъpжecтвeнoтo зaĸpивaнe във Филxapмoниятa нa Caнĸт Πeтepбypг c yчacтиeтo нa Cepгeй Hapишĸин, пpeдceдaтeл нa Дъpжaвнaтa Дyмa нa Pycия, жypитo вpъчи мeдaли и гpaмoти нa пoбeдитeлитe и пpизьopитe в oлимпиaдaтa.

 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !