16 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Втора планина в "сърцето" на Плутон е заснел New Horizons

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 юли 2015 в 14:52 50240
Снимка: НАСА

Мисията на НАСА New Horizons е открила нова, по-ниска планинска верига в долния ляв край на най-известната особеност на повърхността на Плутон - светлата, с форма на сърце област на името на откривателя на планетата джудже Томбо (Tombaugh Region).

Планинската ледена верига е сравнително невисока, колкото половин миля (километър), съобщава подробности НАСА.

Новооткритата планинска верига се намира близо до югозападната граница на областта Томбо , разположена между светли заледени равнини и тъмен, осеян с кратери, терен. Това изображение е направено от камерата на New Horizons "Long Range Reconnaissance Imager" (Lorri) на 14 юли 2015 от разстояние 48 000 мили (77 000км) и е изпратена на Земята на 20 юли.

Тези новооткрити замразени върхове по оценка на учените са около половин миля до една миля (1-1,5 км) високи. Те са по-ниски от откритите по-рано планини Норгей (Norgay Mountains), кръстени на името на първия покорител на Еверест, Тенсинг Норгей и заснети от New Horizons на 15 юли.

Новата област е на запад от района в сърцето на Плутон наречен равнината Спутник (Sputnik Plain). Върховете са на около 68 мили (110 км) северозападно от планините Норгей.

Тези най-нови изображения допълнително илюстрират забележително добре изразения релеф по западния край на района Томбо.

"Налице е ясно изразена разлика в структурата между по-младите, замразени равнини на изток и тъмните, осеяни с кратери области на запад", заяви Джеф Мур, геолог и геофизик от екипа на мисията New Horizons. "Има някакво сложно взаимодействие между светлите и тъмните материали, които ще се опитаме да разберем."

Докато равнината Спутник се смята за сравнително млада в геоложко отношение - може би на по-малко от 100 милиона години - по-тъмната област вероятно датира от милиарди години. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.