Втора вълна от коронавирусни инфекции. 700 000 души са блокирани в Китай. Вирусът се променя (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2020 в 12:43 11025 0

Работници в защитна екипировка извършват доставка в Шулан. Градът в североизточната част на Китай сега е блокиран. Кредит: Handout

Китайските власти са въвели карантинен режим в провинциите Ляонин и Джилин. Основният епицентър на разпространението на вируса е град Шулан, който в момента е напълно блокиран. Освен това всички села и жилищнирайони с общо население от 700 000 жители на територията на провинция Джилин, близо до руската граница, също са поставени под карантина, съобщава South China Morning Post.

Тези мерки са свързани основно с новите случаи на COVID-19. Първият пациент е регистриран преди две седмици и оттогава най-малко 34 заразени са идентифицирани в провинция Джилин, а още трима са открити в съседния Ляонин.

Националната комисия по здравеопазване заяви, че миналата неделя в Китай са потвърдени седем нови заразени пациенти, включително три случая на локално предаване на инфекция - два в провинция Джилин и един в Шанхай. Прави впечатление, че хора, дошли извън Китай, разпространяват вируса.

Китайските лекари забелязват, че коронавирусът се проявява по различен начин сред пациентите в новата група от случаи в североизточния регион в сравнение с първоначалната епидемия в Ухан, предполагайки, че патогенът може да се променя по неизвестни начини и да усложни усилията за неговото отстраняване.

Пациентите, открити в северните провинции Джилин и Хейлундзян, изглежда носят вируса за по-дълъг период от време и по-дълго време тестването показва отрицателни резултати, заяви Циу Хайбо (Qiu Haibo), един от водещиите лекари в Китай за спешна помощ, пред държавната телевизия във вторник.

Пациентите на североизточните провинции изглежда, че са нужни повече от една до две седмици, в сравнение с наблюдаваните в Ухан, за да развият симптоми след инфекцията, а това забавено начало затруднява властите да идентифицират случаите, преди да се разпространят, отбелязва Циу, който сега  лекува пациенти в северния регион.

„По-дългият период, през който инфектираните пациенти не показват никакви симптоми, създава натрупване на семейни инфекции“, коментира Циу, който по-рано е работил в Ухан, помагайки при първоначалната епидемия.

Съобщава се за 46 случая през последните две седмици, разпространени в три града - Шулан, Джилин и Шенян - в две провинции, като нововъзникналата зараза предизвика подновени мерки за блокиране в регион от 100 милиона души. Селата и жилищните райони са запечатани и само един човек на домакинство може да излиза веднъж на всеки два дена, за да закупи провизии.

Учените все още не разбират напълно дали вирусът се променя значително и дали разликите, които наблюдават китайските лекари, биха могли да се дължат на факта, че сега могат да наблюдават пациентите по-задълбочено и от по-ранен етап, отколкото в Ухан. Когато огнището за пръв път избухна в централния китайски град, местната здравна система бе толкова затрупана, че са се лекували само най-сериозните случаи. Североизточният район също така е далеч по-малък от огнището в Хубей, което в крайна сметка се разболяха над 68 000 души.

Все пак констатациите показват, че оставащата несигурност за това как се проявява вирусът ще попречи на усилията на правителствата да ограничат разпространението му и да отворят отново своите икономики. А Китай има едни от най-ефективните режими за откриване и тестване на вируси в световен мащаб и все още се бори да овладее новите огнища.

Източник:

Coronavirus: Shulan goes into lockdown as fears grow over China’s northeast cluster, South China Morning Post

China’s New Outbreak Shows Signs the Virus Could Be Changing, Bloomberg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !