Втората група български антарктици заседна в гр. Пунта Аренас, Чили

Христо Пимпирев Последна промяна на 19 декември 2019 в 00:00 2617 0

Втората група от 13 души предимно учени, отправили се към Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ се намират в Пунта Аренас – най-южния град на Чили и вече цяла седмица очаква самолет за Антарктика. По предварителен план полетът трябваше да се осъществи на 14 декември с бразилски военен самолет Херкулес С-130. Поради трагичния инцидент със същия вид самолет над пролива на Дрейк, съмнение за проблем в двигателя, осуети излитането на машината. Очаква се да пристигне самолет от Бразилия, който на 20 декември би трябвало да превози групата до Южношетландските острови, в която освен българите има и учени от Колумбия, Монголия, Беларус и Русия. Там ги чака малкото 20-метрово чилийско корабче, което трябва да ги превози до остров Ливингстън.

Българските антарктици, които са на Базата вече цял месец преди броени дни имаха неочаквано посещение от френска експедиция посветена на 200-та годишнината от откриването на Антарктида. Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е покорителка на Еверест, прекосявала е Антарктика със ски и е била Командир на френската база „Дюмон д'Юрвил” през зимата.

Маршрутът на експедицията следва героичните стъпки на първопроходците от преди два века. По пътя си ще посетят няколко научни бази, като българската е една от първите.

Френският екип с голям интерес разгледа нашата база и посети православния параклис „Св. Иван Рилски“. Гостите бяха силно впечатлени от Националната програма за полярни изследвания и научните проекти, които се реализират на Базата. Разбира се, че традиционното българско кисело мляко, приготвено от готвача Уляна Яркова се прие с голям успех сред гостите.

Катамаранът „NDS Evolution”, с който плава екипът е оборудван с апаратура за мониторинг на морската вода и изучава замърсяването на водите на Южният океан с пластмасови микро частици. Основната цел на проекта е образователна. С ежеседмични директни включвания по френски телевизионен канал, заснемане на богат видео и снимков материал, взимане на интервюта с членове на националните експедиции, екипът ще представи на ученици от френските училища историята на откриването на леденият континент, както и съвременните тенденции в изучаването му. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !