Вулканът в Бали: Защо експерти смятат, че планината Агунг ще изригне скоро (видео)

Прогноза за изригване на най-големия вулкан на остров Бали накара повече от 35000 души да се евакуират

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 септември 2017 в 14:52 5902 0

Кредит ABC News

Според вулканолози планината Агунг на остров Бали е "изключително вероятно" да избухне в рамките на часове или дни, съобщи ABC News.

Прогнозата се основава на повишаването на вулканичната активност в неделя и на базата на данните от сеизмографите, отразяващи силните трусове, които разтърсиха района в източната част на един от най-популярните туристически дестинации в света.

Още преди две седмици червената линия на сеизмографите се издигна високо, което според експертите, е предупредителен знак, че изригването е предстоящо.

Професор Ричард Аркулус (Richard Arculus) от Австралийския национален университет заяви, че има голяма вероятност вулканът да избухне до края на седмицата.

"70 до 80 процента в рамките на дни, вероятно 90% в рамките на седмици до месеци, но си запазвам 10% в случай, че това не се случи", коментира ученият.

Графика, показваща честотата на земетресенията близо до връх Агунг.

Властите разпоредиха на хората да напуснат зоната в радиус от 12 км около планината. 

Повече от 35000 души са евакуирани около най-големият вулкан на индонезийския остров Бали, страхувайки се, че ще изригне за първи път от повече от половин век, съобщи ABC News

При последното му изригване през 1963 г. загинаха 1100 души.

През 1963 г. 3031-метровият вулкан Агунг хвърли пепел на 20 км височина, според вулканолозите, и остава активен в продължение на около една година.

Потокът лава измина 7,5 километра, а пепелта достигна столицата на Индонезия, Джакарта, на около 1000 км от вулкана.

Страната на хилядите острови често е сполетявана от сеизмични трусове и вулканични изригвания поради разположението си на "огнения пръстен" - дъга от вулкани и разломни линии, която опасва басейна на Тихия океан.

"Огненият пръстен". Източник: Encyclopedia Britannica

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !