Взрив на звезда може да е дал начален тласък на еволюцията на прадедите ни

Учените свързват появата на африканската савана с експлозиите на свръхнови

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 октомври 2017 в 11:40 4397 0

Кредит Common Dreams

Дали възходът на човечеството е стартиран от звездите? Близка звезда, която е експлодирала преди 8 милиона години, може да е предизвикала по-чести мълнии на Земята.

Горските пожари, запалени от мълниите, обясняват появата на саваните в Източна Африка, за които много изследователите смятат, че са били жизненоважена среда за ранното развитие на хоминините, пише New Scientist.

Констатациите на изследователите са публикувани в сайта на Geological Society of America.

Как са възникнали африканските савани преди осем милиона години отдавна е загадка за учените.

Те са доминирани от растения, наречени треви C4 - но тези треви са се появили преди 20 милиона години, много преди да заемат господстващо положение. Някои ботаници предполагат, че този обрат на тревата идва преди осем милиона години благодарение на поредица от горски пожари. Тревите обикновено израстват отново бързо след горски пожари, а на дърветата им трябва повече време да се възстановят, така че честите горски пожари съдействат за разширяването на саваните.

Сега изследователи, ръководени от Брайън Томас (Brian Thomas) от Университета Уошбърн в Канзас, Георг Фьолнер (Georg Feulner) от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата и Адриан Мелот (Adrian Melott) от Университета на Канзас са предоставили възможно обяснение за скока на горските пожари преди 8 милиона години.

Дълбоководните морски утайки на тази възраст съдържат много от желелезния изотоп Fe-60, който се произвежда в масивните звезди. Присъствието му категорично показва, че е имало най-малко едно избухване на свръхнова наблизо по това време.

Изследователите са създали компютърен модел, който подробно описва какво би станало, ако свръхнова избухне в близост до Земята по това време. 

Екипът твърди, че мощният импулс от високоенергийни космически лъчи от свръхновата трябва да е поразил Земята. По изчисления на учените някои от космическите лъчи трябва да са били с достатъчно енергия, че да достигнат долната атмосфера и да йонизират частиците във въздуха - процес, който физиците свързват с образуването на мълниите.

Екипът след това използва за модел, симулиращ реакциите на растителността, за да изчислят броя на гръмотевичните бури над Африка, който може да промени флората.

Според модела бурите са могли да премахнат горската растителност в равнините с до 10%, което според симулацията е достатъчно, за да позволи на тревите да започнат формирането на саваните.

"Това е една от тези хубави истории, в които всичко си пасва с уговорката, че има известна несигурност в някои връзки", заяви водещият изследовател д-р Брайън Томас в New Scientist.

Диорама в Националния музей в Найроби описва ранните хоминиди.Ninara/WikiCommons

Д-р Томас ще представи констатациите на годишната среща на Американското геоложко дружество в Сиатъл, Вашингтон, този месец.

По последни данни ранните хоминини са се появили в горска среда, но специалистите твърдят, че не бива да се подценява ролята на саваните във възхода на древните ни предци.

Първите хоминини са еволюирали в Африка преди около 6 милиона години. Въпреки че са ходили на два крака, те са имали противостоящи палци на ръцете и пръстите на краката си, които вероятно са им помагали да се катерят по дърветата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !