Взрив от отломки на комета може да е унищожил древно сирийско село

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2020 в 00:16 11883 1

Илюстрация на художник за последните секунди в праисторическото село Абу Хурейра, където огнена топка от небето вероятно е унищожила селището. Кредит: Jennifer Rice, CometResearchGroup.org

Отломки от комета вероятно са се пръснали по цялото Северно полукълбо преди 12 800 години, предизвиквайки поредица от експлозии във въздуха. Като част от този глобален катаклизъм по същото време е унищожено древно селище в Сирия според ново изследване, публикувано в списание Scientific Reports.

Село Абу Хурейра се намира върху древно селище в Северна Сирия отпреди около 13 хиляди години. Разкопки на мястото са правени през 1972 и 1973 г., преди реката Ефрат да бъде преградена, наводнявайки мястото под язовир Асад. Но прибързаните разкопки разкриха овъглени повърхности, съдържащи стъклени сфери, образувани от стопена почва, разтопени образци, богати на желязо и сяра, и нанодиаманти. Такива материали са показатели за изключително високи температури като тези, които се получават от избухнало във въздуха небесно тяло.

Екип, воден от Андрю Мур (Andrew Moore), археолог от Рочестърския технологичен институт в Ню Йорк, който е ръководел и аварийните разкопки на обекта през 70-те години на миналия век, наскоро преразгледа някои от разкопаните материали по-подробно. След това учените разработват експериментални методи, които да възпроизведат материалите, открити в селото.

„Те ни дават нова представа за това как се е формирало стопеното стъкло и как са се включили растителните и други материали в него“, разказва Мур пред Space.com.

Разтопяването на минералите, намиращи се в почвата, изисква температури над 2000 градуса по Целзий, "достатъчно високи, за да се образуват перли от кварца", обяснява Мур. Това подсказва, че се е случил някакъв катаклизъм.

"Невъзможно е да се обясни наличието на тези разтопени минерали чрез някакъв естествен процес, различен от космически удар", коментира Мур.

Местоположение на Абу Хурейра. Кредит: Moore et al.

Смъртоносна експлозия

Първите заселници на Абу Хурейра са били ловци-събирачи. Жестока суша е накарала хората да започнат да култивират зърнени култури, които преди това са събирали от дивата природа, превръщайки ги в първите известни фермери и поставяйки началото на земеделието, разкриват предишни изследвания.

По това време, преди около 13 хиляди години, изглежда, че се е случило нещо много лошо, което е оставило слой въглерод, свидетелство за драматични пожари. Но през по-голямата част от последното десетилетие учените, които проучват останките от селото, обсъждат какво се е случило, без да успеят да решат дали въглеродът се е образувал от въздушна експлозия или по време на обикновени пожари сред сламените колиби.

Типични примери за разтопени стъклени перли от Абу Хурейра.  Кредит: Moore et al.

Затова Мур решава да преразгледа стъклените перли по-подробно. Неговият анализ на състава на стъклото съвпада с констатация от 2012 г., която твърди, че въздушна експлозия е унищожила Абу Хурейра, внезапно прекъсвайки идиличният начин на живот на селяните, когато наблизо един или повече фрагменти от преминаваща комета са избухнали във въздуха.

"Хората, които са били в или близо до село Абу Хурейра по времето, когато е избухнала кометата, вероятно са видели огромна огнена топка в небето със силата на ядрена експлозия", разказва Мур. "Няколко секунди по-късно те са били изгорени от въздушния взрив. Топлинната вълна е унищожила селото и всичко в него, оставяйки слой овъглен материал по цялата повърхност."

Тези, които са наблюдавали взрива от няколко десетки километра вероятно са видели огненото кълбо, чули са експлозията и са почувствали топлинната вълна, но сигурно са оцелели след детонацията.

Мур и неговите колеги нагряват фрагменти от стъклото в лабораторна пещ, докато не се разтопи напълно, което се случва при 1300 C, установявайки долна граница за температурата, на която първоначално са били изложени сферите. Но са били необходими по-високи температури, за да се стопи кварца и други частици.

Примери за включения вътре в мехурчета в стъклените сфери и върху външни повърхности на стъклото. Кредит: Moore et al.

Изследователите сравняват материала от Абу Хурейра със стъкло, разтопено на други праисторически сблъсъци на космически тела със Земята и откриват много прилики. Изобилието от стопено стъкло, приблизително в един и същи времеви диапазон, подсказва на изследователите, че хиляди отломки от кометата са се забили в земната атмосфера преди 12 800 години, като са засегнали повече от 40 обекта в Северна Америка и Европа.

Новите открития на екипа на Мур съвпадат с хипотезата от 2007 г., че Земята е преживяла няколко глобални въздушни експлозии. Тъй като е малко вероятно да е имало достатъчно голяма отделна комета (или астероид), която да причини толкова мащабно унищожение, изследователите подозират, че различните поражения е възможно да са причинени от отломки на комета.

"Най-големите кометни отломки вероятно могат да причинят хиляди въздушни взривове за период от минути по цялото земно полукълбо", пишат авторите. "Сблъсъкът с такъв куп отломки, разхвърляни на милиони километри е хиляди пъти по-вероятен от сблъсък със 100-километрова комета или 10-километров астероид."

Справка: Evidence of Cosmic Impact at Abu Hureyra, Syria at the Younger Dryas Onset (~12.8 ka): High-temperature melting at >2200 °C

Andrew M. T. Moore, James P. Kennett, William M. Napier, Ted E. Bunch, James C. Weaver, Malcolm LeCompte, A. Victor Adedeji, Paul Hackley, Gunther Kletetschka, Robert E. Hermes, James H. Wittke, Joshua J. Razink, Michael W. Gaultois & Allen West, DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-60867-w

Източник: Death from above? Fireball may have destroyed ancient Syrian village, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

23.06 2020 в 14:05

Битие, Глава 19:
24 Тогава Господ изля върху Содом и Гомор сяра и огън от Господа от небето.
25 Той разори тия градове и цялата равнина, всичките жители на градовете и земните растения.
26 Но жена му, след него, погледна назад, и стана стълб от сол.