Взривът на Crew Dragon: Какво означава провалът на SpaceX и как ще повлияе на бъдещите полети до МКС

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 април 2019 в 12:40 9562 0

По време на тестовете на аварийно-спасителната система на космическия кораб Crew Dragon стана експлозия. Ситуацията бе коментирана от представители на компанията и НАСА.

В събота в Кейп Канаверал SpaceX проведе тестове на аварийно-спасителната система на космическия кораб Crew Dragon.

По време на тестовете възникна експлозия. Според съобщението на Spaceflight Now, капсулата е почти напълно унищожена. Инженерите на SpaceX и НАСА разследват и идентифицират причините за инцидента.

Crew Dragon е един от двата пилотирани кораба, изградени по поръчка на НАСА като част от програмата за частни космически кораби NASA Commercial Crew Program.

В Crew Dragon могат да се настанят от четири до седем души и капсулата може да прекара до 200 дни, закрепена към МКС. На 2 март се състоя първото изстрелване на Crew Dragon в космоса. Той се проведе в безпилотен режим, На борда е поместен манекен на име Рипли и плюшена играчка малка Земя. Апаратът бе стикован с МКС и автоматично се върна на Земята.

На 20 април SpaceX проведе огневи тестове на системата за аварийно спасяване на кораба в зоната Landing Zone-1. Тестовете бяха наблюдавани от фотографа на Florida Today Дейвид Крейг Бейли (Craig Bailey). Той бе един от първите, които забелязаха облаците от жълт дим, издигащи се от мястото, и съобщи за това.

Последва официално изявление. Представител на компанията обяви, цитиран от phys.org :

"Днес, SpaceX проведе серия от изпитания на двигателите на тестовия кораб  Crew Dragon в нашата площадка за приземяване в Кейп Канаверал във Флорида. Първите тестове бяха успешни, но последният тест завърши с аномалия на изпитвателния стенд".

Първите облаци жълт дим. @fsedano

Основният обект на теста бе двигателят SuperDraco, вграден в корпуса на кораба, който в случай на авария извежда спасителната капсула за екипажа от ракетата. Двигателят използва смес от монометилхидразин (гориво) и диазот тетраоксид (окислител). Първите му тестове се проведоха през 2015 г. и завършиха с успех.

Spaceflight Now съобщи, че капсулата е почти напълно унищожена. По-късно се появи видеоклип, показващ, че капсулата е почти напълно унищожена от експлозията.

Джеймс Брайденстайн (Jim Bridenstine) от НАСА потвърди случилото се:

„Основната причина, заради която провеждаме тестовете, е необходимостта да получим гаранция, че нашите системи отговарят на най-строгите изисквания за сигурност и за да се идентифицират подобни аномалии. НАСА и Space X проучват аномалията, която се случи днес по време на статичен огневи тест на плоищадката във Флорида. Ще изследваме, ще правим подходящите подобрения и безопасно ще се движим в рамките на програмата за частни космически кораби".

Сега инженерите на NASA и SpaceX работят в тясно сътрудничество, за да проучат причините за „аномалията“.

SpaceX след огневите тестове планираше да проведе тестване в полет.

Тестът се състоя като запуск на аварийна спасителна система около минута след старта на ракетата носител Falcon 9. Това е необходимо, за да се получи одобрението на НАСА за изпращане на астронавти на космическия кораб. И щеше да се проведе през юни, но сега се отлага за неопределено време.

Според публикацията във Florida Today, датите зависят от това дали компанията има друга капсула. Spaceflight Now, цитирайки свои източници, съобщава, че тестовете ще се отложат за септември или октомври тази година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !