Ето откъде идва сигналът WOW!, подозиран, че е от интелигентен живот

Ваня Милева Последна промяна на 26 ноември 2020 в 00:02 7584 0

Уау! сигнал. Ограденият код 6EQUJ5 описва промяната в интензивността на получения сигнал във времето. Кредит: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Любителят астроном Алберто Кабалеро, един от основателите на Youtube канала Exoplanets, намери доказателства за източник на прословутия "Wow!" сигнал.

Този сигнал представлява силен теснолентов 72-секунден радиосигнал, открит през 1977 г. от компютъра на Държавния университет na Охайо и прочетен няколко дни по-късно от Джери Ехман (Jerry Ehman), който надраска думата "Уау!" на разпечатката.

Сигналът пристигна на 15 август 1977 г. като част от проект на SETI в излезлия от употреба радиотелескоп „Голямото ухо“ (Big Ear) - прякор за радио обсерваторията на Държавния университет na Охайо. Въпреки годините търсене, никой не бе успял досега да проследи източника на сигнала или да обясни силния, уникален сигнал, който е продължил цели 72 секунди. Оттогава много хора предполагат, че единственото обяснение за такъв силен и уникален сигнал е извънземен интелигентен живот.

Радиотелескопът Big Ear няма подвижна приемна антена и използва въртенето на Земята, за да сканира небето. Като се вземе предвид ъгловата скорост на това въртене и ограничената ширина на зоната на приемане на антената, определена точка в небето може да се наблюдава точно за 72 секунди. По този начин извънземен сигнал с постоянна амплитуда трябва да се наблюдава точно за 72 секунди, докато първите 36 секунди интензивността му трябва постепенно да се увеличава - докато телескопът не се насочи точно към източника на сигнала - и след това за още 36 секунди също трябва постепенно да намалява и изчезва, тъй като заради въртенето на Земята измества източника на небесната сфера извън зоната на приемане. По този начин както продължителността на Wow! сигнала (72 секунди), така и формата на графиката на неговата интензивност във времето съответстват на очакваните характеристики на извънземния сигнал. Кредит: Wikipedia

В статията си, качена на сървъра за предпечат на arXiv, Кабалеро описва търсенето в базата данни на проекта Gaia на ЕКА за възможни звезди, подобни на слънцето, които могат да имат екзопланета, способна да поддържа интелигентен живот.

Това е звездата 2MAS 19281982-2640123. Кредит: PanSTARRS / DR1.

Кабалеро се опитва да намери къде може да бъде извънземната цивилизация, която може да е изпратила сигнала като дава предпочитание, разбира се, на подобна на Земята планета, обикаляща около слънцеподобна звезда.

Кабалеро преравя данните, събрани с европейския спътник Gaia - стартирал през 2013 г., проектът работи непрекъснато по сглобяването на най-добрата карта на нощното небе, създавана някога. Към днешна дата са картографирани приблизително 1,3 милиарда звезди.

Сред тях Кабалеро открива, че в посоката на сигнала има една звезда, която отговаря на условията към този момент - звездата с кодовото име 2MASS 19281982-2640123 (вижте снимката по-горе).

Звездата се намира в съзвездието Стрелец (Sagittarius) и е на 1800 светлинни години разстояние. Звездата е почти близнак на Слънцето по температура, радиус и яркост.

Възможни позиции на източника на сигнала в съзвездието Стрелец, близо до звездната група χ Стрелец. Поради особеностите на оборудването, използвано в експеримента, източникът на сигнала може да бъде разположен във всяка от областите, подчертани в червено. Мащабът на схемата е частично нарушен, за да се улесни възприемането на картината, червените области се показват по-широки, отколкото би трябвало да бъдат. Кредит: Wikipedia

Освен 2MASS 19281982-2640123 като най-убедителния кандидат като източник, Кабалеро открива още 14 потенциални слънцеподобни звезди с температури между 5 730 и 5 830 K, които биха могли да бъдат източникът на сигнала.

Но Кабалеро предполага, че неговият кандидат може да осигури най-добрата отправна точка за нови изследователски усилия от астрономите, въоръжени с инструменти за търсене на екзопланети.

Справка:: An approximation to determine the source of the WOW! Signal, arXiv:2011.06090 [physics.pop-ph] arxiv.org/abs/2011.06090

Източници: 

Wow! signal, Wikipedia .

Amateur astronomer Alberto Caballero finds possible source of Wow! signal, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !