WWF алармира след смъртта на кашалот, в стомаха на който са намерени 22 кг пластмаса

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 април 2019 в 08:27 16696 0

Прегледът установи, че самката кашалот е била бременна. Ембрионът в нея е мъртъв и вече в прогресивен етап на разлагане. Специалистите съобщават, че животното не е можело да се храни, защото е погълнало много пластмаса, която е напълнила две трети от стомаха му. Кредит: Sardinia Onlus

8-метров мъртъв женски кашалот с мъртъв ембрион бе намерен край бреговете на Сардиния. В стомаха й са открити и над 20 килограма пластмасови боклуци.

Това се случва на територията на големия морски резерват "Пелагос", създаден като убежище за делфини, китове и други морски животни, съобщава AP.

WWF докладва , че сред изхвърлените от стомаха на кашалота отпадъци е гофрирани тръби за електромонтажни работи, пластмасови чинии, опаковки, заплетена риболовна корда и опаковки от перилен препарат, върху който все още може да се прочете баркода му.

“За първи път срещаме животно, в чийто стомах има толкова голямо количество боклук,” разказва Чинция Чентелеге (Cinzia Centelegghe), биолог от Университета в Падуа.

Прегледът установи, че самката кашалот е била бременна. Ембрионът в нея е мъртъв и вече в прогресивен етап на разлагане. Специалистите съобщават, че животното не е можело да се храни, защото е погълнало много пластмаса, която е напълнила две трети от стомаха му.

8-метров мъртъв женски кашалот с мъртъв ембрион бе намерен край бреговете на Сардиния. В стомаха й са открити и над 20 килограма пластмасови боклуци.8-метров мъртъв женски кашалот с мъртъв ембрион бе намерен край бреговете на Сардиния. В стомаха й са открити и над 20 килограма пластмасови боклуци. Кредит: Sardinia Onlus

Неотдавна Световният фонд за природата (WWF) призова за контрол на пластмасовите отпадъци в Средиземно море. Според WWF пластмасата е една от най-сериозните заплахи за морския живот. През последните две години тя уби най-малко пет кита край бреговете на Европа и Азия.

Друг кашалот загина миналия декември край италианския остров Иския, близо до Неапол. В стомаха му са намерени найлонови торбички и риболовна корда.

WWF съобщава, че всяка година се изхвърлят от 150 до 500 хил. тона пластмасови изделия в европейските морета, както и от 70 до 130 хил. тона микропластика. Европейският парламент одобри нов закон, забраняващ използването на широка гама пластмасови продукти за еднократна употреба, включително чинии и сламки. Законът ще влезе в сила през 2021 г.

След смъртта на кашалота в Пелагос, италианският министър на околната среда Серхио Коста обяви плановете си да предложи нов закон за ограничаване на употребата на пластмаса тази седмица.

Законът ще позволи на рибарите да донесат пластмасата, уловена в морето, на брега, където ще бъде правилно рециклирана, което сега е забранена. Коста също така обеща, че Италия ще бъде една от първите страни, които ще забранят употребата на пластмаса за еднократна употреба, и призова ръководството на големите италиански градове и най-вече крайбрежните селища да предприемат действия, преди законът да влезе в сила през 2021 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !