За 4 дни измират 60 000 антилопи и никой не знае защо

Наука OFFNews Последна промяна на 24 септември 2015 в 10:31 5970 0

Кредит Albert Salemgarey

През май 2015 г. почти половината от всички антилопи сайга измряха в степите на Казахстан при мистериозни обстоятелства

През май месец тази година, учените станаха безпомощни свидетели на трагедия - цяло стадо от критично застрашени антилопи сайга измряха в рамките само на 4 дни в Казахстан. Близко разположените стада също бяха подложени на спонтанни популационни сривове като повече от 134 000 умряха в рамките на 2 седмици.

До юни измирането спря също толкова внезапно и мистериозно, както бе започнало. 

Сега, група изследователи ръководени от екологът Стефен Цутер (Steffen Zuther) от Altyn Dala Conservation Initiative смятат, че са открили първите признаци за евентуалната причина за измирането на повече от половината от казахстанското стадо антилопи - наброявало 257 000 екземпляра през 2014 г.

"Мащабът на измирането и скоростта на развитието му, чрез разпространяване в цялото стадо, избивайки всички животни, не е наблюдавано при никой друг вид преди," разказва Цутер пред Live Science. "Това просто е нечувано."

Цутер и колегите му предполагат, че причината за това се крие в обичайно безобидни бактерии - от род Pasteurella и може би Clostridia - които обитават червата на антилопата сайга и само понякога причиняват неприятности при индивиди с отслабена имунна система. Но в този случай те изглежда са причинили рязко масивни кръвоизливи в почти всички органи на животните, а силно обвързаните групи на майки с теленцата си били най-силно засегнати.

С цвят на карамел с малки ивичести рога и характерен нос, който изглежда като хобот прерязан в основата, антилопите сайга някога били широко разпространени сред обширната евразийска степ, която се разполага от Молдова, през Украйна до Сибир и части от Унгария. Но благодарение на усиления лов до края на 18-ти век и след това бракониерството (рогата им се използват в традиционната китайска медицина и достигат цени от по 150 долара), популациите им се свили с 95% само за последните 15 години.

Сега основния подвид Saiga tatarica tatarica може да се открие само на едно място в Русия и на три локации в Казахстан. Ограниченото им разпространение е основната причина за притесненията на природозащитнците.

Антилопите сайта играят съществена роля в екосистемата на тревистите степи, където студените зими пречат на опадалия растителен материал да се разложи. Пашата на тези антилопи с размер на едро куче спомага да се разгради органичната материя, което води до рециклиране на хранителните съставки в екосистемата и предотвратява пожари, които се захранват от прекалено многото листна маса, натрупана по земята. Освен това те служат като важен източник на храна за по-едрите хищници в района, като вълци, което трудно може да се компенсира, ако популациите на сайга изчезнат.

Масовите измирания по принцип са характерни за казахстанските антилопи сайга. През май 1988 г. 270 000 антилопи сайга измрели в Казахстан и отново през май 2010 г. една от популациите загубила 12 000 от своите общо 26 000 индивида - и в двата случая при сходни обстоятелства на наблюдаваните и тази година. По онова време учените сметали, че това се дължи на инфекциозно заболяване наречено пастьорелоза, което засяга белите дробове и червата, но те не успели да извършат достатъчно подробни полеви тестове в отдалечения и изолиран район и така не успели да извършат задълбочен анализ, който да потвърди това.

Но фактъта, че всички до сега регистрирани измирания са се случили през месец май, може би е най-добрата улика. Май е месецът, в който популациите на антилопи сайга в Казахстан се събират, за да родят малките си и създадената при това близост между индивидите изглежда ги прави особено предразположени към болестта.

Друг фактор е, че майките умрели първо, следвани от малките, така че учените предположили, че майките са се инфектирали с нещо от това, което ядат или пият и това се е прехвърлило и на малките чрез млякото. При последното измиране били извършени подробни полеви анализи на мъртвите и били взети много проби от средата - от скалите, почвата, водата и храната на животните. Учените взели проби също от кърлежи и други насекоми, които влизат в пряк контакт с антилопите с надеждата да открият някаква причина. Изследователите извършили и подробни некропсии и дори наблюдавали поведението на вече умиращите животни. Не установили нищо, освен обичайните чревни бактерии. Тъканните проби показали наличие на високо количество токсини, произведени от бактерии от р. Pasteurella и вероятно р. Clostridia, които предизвикват кръвоизливите в органите на животните. Но Pasteurella се открива често в повечето преживни животни и обикновено не причинява сериозни заболявания. "В пробите нямаше нищо особено. Въпросът беше защо се е развило толкова бързо и се е разпространило при всички животни," - разказва Цутер.

За съжаление почти нищо повече не се знае на този етап. Една от възможните причини е тежката, студена зима, последвана от влажно лято с много влажна растителност, което може да е позволило на бактериите да се разпростанят по-лесно. Но това, от друга страна, не е толкова необичайно, според Цутер. Възможно е промени в средата да направят популациите по-уязвими към токсините, отделени от тези бактерии, твърди Цутер. Въпреки, че масовите измирания не са необичайни за този вид и за много други копитни животни, все пак, когато са останали толкова малко на брой екземпляри, видът не може да си позволи да загуби толкова голям брой животни наведнъж.

"Ако разберем факторите, които са причина за тези измирания, бихме могли да ги контролираме или предотварим в бъдеще. Това е важно тъй като 3 от тези 4 оставащи популации от сайга са с толкова ниска численост, че подобно явление може да ги заличи напълно. Ловът е сериозен проблем. Трябва да докараме тези популации до ниво, в което те да са достатъчно устойчиви, за да се справят с естествено възникващите масови отмирания. Методите за борба с бракониерстовто са основният приоритет за руското и казахстанското правителство," - обобщава Цутер. Той и колегите му продължават изследванията върху причината за тези измирания.

Източник: Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !