За да работи карантината, 80% от хората трябва да я спазват

Нов математически модел намери преломната точка при 70-80% - по-нисък от този процент, карантината няма да работи

Ваня Милева Последна промяна на 08 април 2020 в 08:46 7873 0

Ако 90% от австралийското население приеме социално дистанциране, разпространението на COVID-19 може да се контролира до юли 2020 г.. Кредит: Professor Mikhail Prokopenko, University of Sydney. Превод: НаукаOFFNews

Строгите мерки за социално дистанциране могат да ограничат пандемията за 13 седмици - но само ако я спазват 80% от хората, твърди ново проучване. Ако е спазвана от 70% или по-малко, пандемията може да не бъде ограничена.

Изчисленията са направени за демографските данни на Австралия, но те носят важни уроци за целия свят, а числата вероятно не са толкова различни за другите страни.

Новото проучване, проведено от австралийски изследователи, анализира колко ефективни са различните нива на социално дистанциране за ограничаване на разпространението на COVID-19. Макар че точните цифри са специфични за Австралия, общите констатации могат да се пренесат в повечето, ако не във всички страни на планетата: ако социалното дистанциране не се практикува от огромното мнозинство от населението, то може да е напразно.

Според откритията ранната намеса е ключова: колкото по-рано наложите карантина, толкова повече се забавя пика на заболяването, толкова повече животи могат да спасят лекарите.

„Има основателна причина за налагането на строги мерки в началото. Колкото по-дълго забавим пика, толкова повече време ще има здравната ни система да се подготви за това, като получи достъп до повече ресурси като лечебни заведения за интензивно лечение, вентилатори, антивирусни средства и обучени здравни работници“, заяви професор Михаил Прокопенко (Mikhail Prokopenko) от Университета в Сидни.

Този подход е основно компромис. Спестяваме повече животи, но това означава, че налагаме карантината за по-дълго - по същество временно се отказваме от някои от нашите граждански свободи в замяна. Но има уловка.

Когато става въпрос за този вид карантина, това е въпрос основно на всичко или нищо: или достатъчно хора го правят, и в този случай можем да ограничим болестта и после да продължим, или ако не се съобразим достатъчно, нашите усилия за ограничаване няма да бъдат много ефективни.

Що се отнася до реалните цифри, трябва да се съобразят повече от 3-ма на всеки 4-ма души, за да имат някаква ефективност. Колкото повече хора го правят, толкова по-бързо може да се приключи с карантината.

„Ако искаме да контролираме разпространението на COVID-19 - вместо да позволим на болестта да ни контролира - поне 80% от австралийското население трябва да спазва стриктни мерки за социално дистанциране в продължение на поне четири месеца“, заяви професор Михаил Прокопенко.

„Обратното, ако по-малко от 80% от населението спазва мерките за социално дистанциране, ние не можем да потиснем разпространението на пандемията и всяко социално дистанциране може да бъде безрезултатно усилие“, заявява професорът.

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е спазването.

Да се заобиколи това е невъзможно, но с течение на времето ще бъде все по-трудно  поддържането на карантината седмици или месеци. Някои страни се опитват да изберат компромис: да се установи по-лека карантина, която е по-лесна за спазване.

Според проучването това просто не работи.

„Съществува ясен стремеж към компромис с по-строгите мерки, наложени по-рано, които биха могли да намалят продължителността на влиянието на това заболяване върху нашия живот. Напротив, по-слабите протоколи може да означават по-дълга, по-продължителна и неефективна борба срещу COVID-19“, добавя Прокопенко.

Освен това моделът показва също, че някои мерки не са толкова ефективни, колкото други. Например закриването на училищата носи решаващи ползи само в съчетание с високо ниво на спазване на социалната дистанция. С други думи, ако хората не ограничат контактите си, от затварянето на училищата няма много смисъл. Изследователите откриват също, че докато затварянето на училищата има потенциал да компенсира около 10% от липсата на спазване на социално дистанциране, това само забавя пика на пандемията с две седмици.

Важно е да се отбележи, че моделът използва демографски данни от Австралия. Коефициентите на контакти в различни страни с различни икономики (и култури) също ще бъдат различни - но тенденцията е почти сигурна.

Може да не е 70% или 80%, но има важен повратен момент в спазването на социалното дистанциране. То може да е по-високо или по-ниско в зависимост от демографските характеристики на различните области, но ако не го спазват достатъчен брой хора, то не е ефективно.

Разбираемо, политиците ще се опитат да претеглят въздействието на епидемията върху здравето спрямо социалните и икономическите последици и може да не им се иска да налагат строги мерки. Да се разбере къде е повратната точка в предаването за всяка страна или област е жизненоважно за установяване на спецификата на карантината и за по-нататъшното разработване на дългосрочни планове за справяне с болестта.

В момента ограничаването на пандемията е основен приоритет - но това далеч не е единствената ни борба - това е само началото. След намаляване на броя на случаите ще трябва да намерим начин да намалим социалното дистанциране, като същевременно не рискуваме още по-лоша втора вълна от инфекции.

Проучването е публикувано на сървъра за предпринти arXiv.

Източник: In order for the quarantine to work, 80% of people need to do it, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !