За глобалното топене на ледниците са виновни и водораслите

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 септември 2017 в 13:25 3954 0

Кредит Wikimedia Commons

"Червен сняг" в резултат на размножаването на водораслите Chlamydomonas Nivalis

Водораслите, които живеят на повърхността на ледниците на Аляска, са отговорни за близо 20% от топенето на снежната покривка.

Водораслите спомагат за топенето на снега, благодарение на червения пигмент, с който се запасяват, за да си осигурят вода. В бъдеще този процес ще се ускори, по преценка на учени от Университета на Аляска.

Изследването е публикувано в Nature Geoscience.

Белотата на снега на Антарктика и Гренландия го защитава, защото отразява слънчевото излъчване и по този начин опазва планетата от затопляне. Отложените върху ледниците прах и сажди намаляват албедото (отразяващата способност) на повърхността и допринасят за топенето. Оказа се, че значителен принос в процеса имат и микробните съобщвства, които живеят на повърхността на снега.

Микроскопичното снежно водорасло Chlamydomonas Nivalis, въпреки че е вид зелено водорасло, съхранява голямо количество от червения пигмент астаксантин. В местата, където се размножава, снегът придобива розов или червен цвят (това явление се нарича - "червен сняг"). Тъй като тези водорасли живеят на повърхността на снега, ограничаващ фактор за тях е наличието на течна вода. Предполага се, че червен пигмент поглъща топлина и улеснява топенето на снега и по този начин снабдява с вода микроорганизмите.

Изследователите оценяват приноса на водораслите в топенето на ледниците в леденото поле Хардинг в Аляска. Това поле обединява около 40 ледника, разположен на площ от 1900 квадратни километра, но с времето намаляват размерите и дебелината на леда. Анализирайки снимките, направени от сателит през лятото на 2013 г., авторите изчисляват, че водораслите са покривали по това време една трета от площта на ледника - близо 700 квадратни километра. 

За да се определят количествено приноса на водораслите за топенето в Хардинг, учените очертават върху ледника няколко експериментални площадки - водоралите са "напоявани" с вода, за да се стимулира растежа им или са "наторявани". 

Увеличението на биомасата водорасли води до засилване на топенето на снега. Горе: промяна на биомасата при похранване с торове (в зелено), добавяне на вода в течно състояние (в синьо), премахване на водораслите (бяло), без намеса (в червено): Долу: Графиката на зависимостта на топенето (ос у) от площта, заета от водораслите (ос х), има квадратна зависимост . Gerard Q. Ganey et al / Nature Geoscience 2017


Добавянето на обикновена вода води до увеличаване на биомасата в опитните парцели 1.5 пъти, а торенето - 4 пъти. Увеличаването на количеството водорасли води до увеличаване на топенето на снега по квадратна функция. Така изчислено количеството сняг, унищожено от водораслите за цялото поле Хардинг, според изследователите, е 17% от общия обем на разтопената ледена маса.

Моделът, изпитан и проверен от учените в полето Хардинг, може да помогне за изчисляване на биоалбедото - отразяващата способност на покрития с микроорганизми сняг - на най-големите ледници на планетата и по този начин да се усъвършенстват прогнозите за топенето на леда и очакваното повишаване на морското равнище. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !