За хищниците няма нищо по-страшно от гласа на "суперхищника" - човека (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 22 юни 2017 в 16:13 8669 0

Пума в покрайнините на Лос Анджелис; Снимка: National Park Service

Има само един хищник, който може да накара и пума да побегне, дори току що да е започнала изяждането на своята плячка. И това е човекът. 

Човешкият глас е достатъчен да накара пумата да изостави всичко, което прави и да побегне колкото е възможно по-бързо, показва проучване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B. Хората са единствените суперхищници, които имат този ефект върху големите диви котки.

Учени от Калифорнийския университет в Санта Круз провеждат проучване като поставят система от камери за движение край местата, където пумите обичайно носят плячката си, за да я изядат. Когато някоя камера бива задействана от котка, тя издава или звук от жаба или запис на човешка реч. 

Когато чуват жабите, пумите дори не реагират и продължават да се хранят. Но когато чуят хора, те зарязват всичко и побягват.

"Резултатите са изумителни - те определено се страхуват от хората", коментира авторът на проучването Джъстин Смит (Justine Smith)

Екипът учени записва общо 29 прекъсвания на хранения, извършени от 17 пуми. Котките побягват при 83% от случаите, в които чуят човешки гласове. Само веднъж една от тях побягва при звука на жаба.

Човешките гласове не само плашат дивите хищници, но и ги държат надалеч от изоставената плячка. 

"Открихме, че на пумите им трябва дълго време, за да се върнат към плячката си след като са чули хора, което намалява изхранването им от улов на около половина", коментира Смит. 

В резултат пумите са увеличили нивата си на улов на плячка с над една трета, което вероятно е начин да компенсират изоставената плячка.

Проучването има приложение за опазване на вида с все по-голямото разрастване на градовете и пътищата към неговите местообитания. Всички проучени котки са застрашени от дейността на хората в техния хабитат.

"Страхът е механизмът зад екологичната каскада, която идва от хората към пумите и увеличения улов на елени", коментира Крис Уилмърс (Chris Wilmers), съавтор на проучването от Университета в Санта Круз.

"Наблюдаваме, че намесата от страна на хората, извън лова, може да промени екологичната роля на големите месоядни животни. С нахлуването ни в хабитата на пумите, нашето присъствие вероятно ще се отрази и върху връзката между водещите хищници и техните жертви", добавя той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !