За изненада на физиците частици отиват в "грешната" посока (видео)

Малките частици се блъскат не като билярдните топки

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 януари 2018 в 00:00 7423 0

Детекторът PHENIX в Relativistic Heavy Ion Collider - RHIC

Наблюдавайки някои странни атомни сблъсъци физиците бяха изненадани, дори шокирани, да открият, че частици се отклоняват в обратна на прогнозите посока.

Резултатите от новото изследване са публикувани в списание Physical Review Letters

Новото проучване съобщава наблюдението, че при сблъсък на протон с друг протон или с по-голямото златно ядро отделеният неутрон може да се завърти в  посока в зависимост от масата на целта, с която се сблъсква протона.

Физикът от лабораторията в Брукхавен Александър Базилевски (Alexander Bazilevsky) и физикът от RIKEN Итару Накагава (Itaru Nakagawa) използват билярд и топка за боулинг, за да демонстрират изненадващите резултати, наблюдавани при детектора PHENIX.

Представете си, че играете билярд, удряйки леко завъртате обратни на часовниковата стрелка топката-бияч и виждате как се отклонява надясно, след като поразява топката, която е целта й. С малко късмет или умение уцелената топката ще падне в джоба в ъгъла, а отбитата вдясно топката-бияч за малко пропуска страничния джоб. А сега си представете, че тази въртяща се обратно на часовниковата стрелка топка удря по топка за боулинг и се отклонява още по-силно - но наляво - вместо надясно, сблъсквайки се с по-голямата маса.

Това е подобно на шокиращата ситуация, в която се оказаха учените, когато анализираха резултатите от сблъсъка на протони с различен размер атомни ядра в Релативистичния тежкойонен колайдер (Relativistic Heavy Ion Collider - RHIC) в Националната лаборатория в Брукхейвън към Министерството на енергетиката на САЩ (DOE). Неутроните, произведени при сблъсъка на въртящ се (поляризиран) протон с друг протон,се отклоняват надясно. Но когато поляризираният се протон се сблъсква с много по-голямото златно ядро, отива наляво, разказва ЕurekАlert!.

"Това, което се наблюдава е напълно невероятно", заяви физикът от Брукхейвън Александър Базилевски (Alexander Bazilevsky). "Нашите открития могат да означават, че механизмите, които произвеждат частици по протежение на посоката, в която се сблъсква въртящ се протон, са много по-различни при протон-протонните сблъсъци в сравнение с протон-ядрените сблъсъци", цитира го IBTimes UK

"Ние очаквахме нещо подобно на ефекта при протон-протонния сблъсък, защото не подозирахме каквато и да е било причина, заради която може да се прочви различна асиметрия", коментира Итару Накагава (Itaru Nakagawa), физик от Японската лаборатория RIKEN.

Според изследователите електромагнитната сила на по-големите частици при сблъсъка доминира взаимодействието на частиците, евентуално обръщайки посоката на неутроните за разлика от произведените от сблъсъка на два протона.

"В света на частиците, нещата са много по-сложни, отколкото при сблъсък на обикновени въртящи се билярдни топки", заяви Базилевски. "Има няколко различни процеси, участващи в разсейването на частиците и тези процеси могат да си взаимодействат или противодействат един на друг."

Констатациите на новото проучване може да помогнат на изследователите да разберат повече за високо енергийни удари между частиците, като например тези, които се случват, когато космическите лъчи удрят частиците в атмосферата на Земята и като цяло да помогне на учените да узнаят повече за сложната физика на елементарните частици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !