08 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път човешки яйцеклетки са отгледани лабораторно

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 февруари 2018 в 00:07 30460
Увеличена снимка на лабораторно отглеждана, напълно зряла човешка яйцеклетка, готова за оплождане. Prof David Albertini

За първи път учените са успели да отгледат човешки яйцеклетки до пълна зрялост в лаборатория. Това може да отвори вратите към нови методи за лечение на безплодието, съобщава IFLScience.

Революционното постижение е направено от учени от Университета в Единбург, Шотландия. Изследването им е публикувано в списание Molecular Human Reproduction

Подобен експеримент преди това е бил извършен с яйцеклетки на мишка, дори тези отгледани в лаборатория яйцеклетки послужиха за създаването на живо потомство мишки. Но бяха нужни десетилетия работа, за да могат учените да възпроизведат изследванията с човешки яйцеклетки.

При новия експеримент незрели яйцеклетки се отделят от тъкан от яйчника в по-ранна фаза на развитие. След това учените отглеждат незрелите яйцеклетки в многоетапен процес в продължение на няколко седмици, внимателно контролирайки финия баланс на кислород, хормони и необходимите протеини. Този процес успя да накара незрелите яйцеклетки да съзреят до същия стадий, когато се освобождават от яйчниците, също като "нормалните" яйцеклетки.

На теория, това означава, че яйцеклетките ще са готови за оплождане и създаване на живот.

Жените се раждат с незрели яйцеклетки, които се развиват едва след пубертета. Ако се наложи момиче да премине през химиотерапия, неговите незрели яйца могат да се повредят, което да доведе до проблеми с фертилността по-късно. При такива случаи постижението на британските учени може да помогне.

"Досега замразявахме на тъкан от яйчника преди химиотерапия при някои злокачествени заболявания, за да може, ако е необходимо последващо повторно имплантиране, след като заболяването е в ремисия" - заяви професор Адам Балън (Adam Balen) от Центъра по репродуктивна медицина в Лийдс, неучаствал в изследването.  "Но това е възможно единствено, ако няма риск от реинтродукция на заболяването" .

Едър план на развитието на яйцеклетката. Prof Evelyn Telfer and Dr Marie McLaughlin, the University of Edinburgh

Изследването разширява нашите знания за механизмите на развитието на човешките яйцеклетки, а също хвърля светлина върху това, защо този процес понякога може да се обърка и да доведе до други проблеми с фертилността.

Това научно изследване се определя от някои специалисти в областта като "впечатляващо" и "вълнуващо", но предупреждават, че все още е в начален стадий. От една страна, само 9 от 48 яйцеклетки стигат до пълна зрялост. 

"Технологията все още е на ранен етап и е необходима още много работа, за да се уверим, че техниката е безопасна и оптимизирана, преди да констатираме, че сме получили нормални яйцеклетки по време на процеса и че могат да бъдат оплодени до образуване на ембриони, които биха могли да доведат до здрави бебета", добавя д-р Али Абара (Ali Abbara), преподавател по клинична ендокринология в Imperial College London.

"И все пак, тези ранни данни показват, че това е възможно в бъдеще".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.