За първи път е наблюдавано как дърветата "спят", отпускайки клони

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 май 2016 в 11:16 5961 0

Кредит www.2020site.org

За първи път е наблюдавано, че дърветата показват физически промени през нощта, които могат да се оприличат на сън или поне на циркадни ритми, съобщава NewScientist.

Наблюдавано е, че върховете на клоните на брезите увисват с цели 10 см към края на нощта.

"Това бе един много ясен ефект и се вижда за цялото дърво", казва Андраш Цлиншки (András Zlinszky) от Центъра за екологични изследвания в ТиханиTihany, Унгария. "Никой не е наблюдавал този ефект преди в мащаба на цели дървета и бях изненадан от мащаба на промените".

Цлиншки и екипът му са сканирали дървета в Австрия и Финландия с лазер между залеза и изгрева. Така те са успели да измерят всяко движение на клоните и листата на дървото в три измерения и в резолюция един сантиметър.

Отпускане за "сън"

"Експериментът е първият по рода си", коментира съавторът Еету Путонен (Eetu Puttonen) от финландския институт за геопространствени изследвания (Geospatial Research Institute) в Масала. "Досега такива проучвания са правени само за малки растения, но сега е възможно за напълно пораснали дървета".

През нощта (вляво) клоните на дърветата увисват повече, отколкото през деня (вдясно). Източник: Виенски университет по технологии, ТУ Виена

Екипът сканира две брези, една във Финландия и една в Австрия в течение на една-единствена нощ. Направени са 11 сканирания на финландското дърво, приблизително на всеки час и 77 на австрийското дърво, по около едно на всеки 10 минути. Путонен подчертава, че при лазерните сканирания не са осветявани дърветата със светлина, така че не са повлияли на резултата.

Сканирането е извършено в спокойни нощи, за да се избегне влиянието на вятъра и по време на слънчео равноденствие в двете страни, за да се осигури еднаква продължителност на нощ и деня. "Ние сме сигурни, че няма странични ефекти", отбелязва Норберт Пфайфер ( Norbert Pfeifer) от Техническия университет на Виена в Австрия, също член на екипа.

Ефектът на увисване на клоните вероятно е причинен от загуба на вътрешно налягане на водата в растителните клетки, явление, наречено тургорно налягане. "Това означава, че клоните и листата стават по-меки и по-податливи на увисване под собствената си тежест," - коментира Цлиншки.

Тургорното налягане, от своя страна, се влияе от фотосинтезата, процес, при който растенията използват слънчевата светлина, за да създават захар от въглероден диоксид и вода. Фотосинтезата спира на тъмно, така че това само по себе си може да обясни защо клоните увисват, обяснява Цлиншки.

Умора или липса вода

Дърветата също може би дават "почивка" на своите клони. През деня клоните и листа поддържат ъгъл, позволяващ на листата да уловят повече слънчева светлина. Но това е енергоемко и е безпредметно да се прави през нощта, когато няма светлина.

Дали увисването е умишлено, продиктувано от активен нощен цикъл на сън или пасивно, продиктувано от по-малкото вода и светлина? "Това предстои да се реши", заяви Цлиншки.

Екипът се надява да наблюдава дали и други дървесни видове "спят". "Аз съм уверен, че това се случва и при други дървета", отбелязва Цлиншки. Следващите обекти на изследване ще бъдат тополите и кестените, защото учените са декодирани геномите и на двете и са идентифицирани гените, свързани с циркадните ритми, които биха могли да им помогнат да разберат кои гени участват в поведението.

Информацията за това, как дърветата управляват своя воден баланс може да има практическа полза. Дърветата по-лесно се прекършват, например, ако са по-сухи. Това би помогнало на климатолозите да разберат по-добре ефектите от за изменението на климата върху горите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !