За първи път има доказателство за обучение и запаметяване по време на сън (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2022 в 00:01 4849 0

сън

Кредит Andrea Piacquadio from Pexels

Сънят е нещо обичайно, което правят много видове. При хората някои проучвания потвърждават, че сънят ни помага да се възстановим от стреса и да прегрупираме мислите си за следващия ден. Но въпреки многобройните научни изследвания, които се занимават с това защо спим, някои други аспекти за съня остават неясни.

Ново проучване открива, че сънят има връзка с това как учим и упражняваме паметта си.

Специалистите, ръководили изследването от Масачузетската обща болница (MGH) и Университета Браун, смятат, че констатациите, събрани от този анализ, биха допринесли за разработването на помощни инструменти за лица, диагностицирани с мозъчни проблеми като неврологични заболявания и дори наранявания на мозъка.

Повтаряте дейности в мозъка си по време на сън

Специалистът в Центъра за невротехнологии и невровъзстановяване към MGH Даниел Рубин (Daniel Rubin), водещ автор на изследването, обяснява в прессъобщението на института,  че предишни анализи на мозъка на животните са установили появата на феномен, наречен „replay“ (възпроизвеждане), когато организмът спи.

Тази активност се разглежда теоретично като метод за запомняне на нов набор от информация. Например, когато една мишка е обучена да преминава през лабиринт, се активират определени неврони и когато спят, точно тези същите мозъчни клетки се активират в същия ред, продължава Рубин.

Според Technology Networks тази активност по възпроизвеждане се смята и основна причина за това как обработваме и консолидираме нова информация и преобразуваме краткосрочните спомени в дългосрочни спомени.

Повторното възпроизвеждане обаче е наблюдавано само при животни. В последния анализ авторите проверяват дали е възможно да се види същия процес при хората. Според екипа разбирането как работи  „replay“ в човешкия мозък може да ни даде подробности за подобряване на инструментите и изграждане на нови терапевтични подходи, които биха могли да помогнат на хората с неврологични проблеми.

Първото доказателство за това, как се случва „replay“ в моторната кора

В експеримента участва 36-годишен мъж, диагностициран с тетраплегия (квадриплегия). Това заболяване не позволява на пациента да движи горните и долните си крайници поради нараняване на гръбначния мозък. Същият човек е под ръководството на BrainGate клинично изпитване на система мозък-компютър, която му позволява да използва устройство въпреки заболяването си.

Пациентът е помолен да поиграе на компютърна игра, докато проследяват чрез сензорни импланти възбуждането на невроните му в моторната му кора. Когато пациентът заспива следващата нощ, екипът на Рубин вижда, че невроните все още се активират, както по-рано. Рубин разказва, че това кара пациента да изглежда така, сякаш все още играе играта през нощта, докато спи.

Анализът е първото по рода си доказателство за възпроизвеждане в човешката моторна кора по време на сън. Екипът се надява, че събраните от тях данни ще помогнат на пациентите бързо и ефективно да си възвърнат контрола след нараняване или заболяване.

Справка: Learned Motor Patterns Are Replayed in Human Motor Cortex during Sleep
Daniel B. Rubin, Tommy Hosman, Jessica N. Kelemen, Anastasia Kapitonava, Francis R. Willett, Brian F. Coughlin, Eric Halgren, Eyal Y. Kimchi, Ziv M. Williams, John D. Simeral, Leigh R. Hochberg and Sydney S. Cash
Journal of Neuroscience 22 June 2022, 42 (25) 5007-5020; DOI: https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.2074-21.2022 

Източник: Evidence of Learning and Memory in Human Brain During Sleep Observed for the First Time
Ron Jefferson, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !