За първи път можем да видим тайнственото UV сияние в марсианската атмосфера (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 август 2020 в 09:17 3997 0

Екваториалното (вляво) и полярното (вдясно) сияние. Кредит: LASP

Когато Слънцето потъне в синия залез и нощта падне над прашните равнини на Марс, се случва нещо странно и прекрасно. Високо над повърхността атмосферата започва да сияе с ултравиолетова светлина, понякога пулсираща, докато азотът и кислородът се комбинират в азотен оксид.

Това невидимо сияние, разкрито за първи път от мисията Mars Orbiter през 2005 г., сега е описано подробно - и изненадващото му поведение разкрива как циркулира и се променя през годината марсианската атмосфера.

Тънка и разредена, атмосферата на Марс е изненадващо сложна. Мощните ветрове създават чудовищни ​​бури, които могат да обхванат цялата планета. Съществуват сезонни колебания в състава й, както и колебания, предизвикани от известни процеси.

За сравнение нощното сияние не е толкова загадъчно. Всъщност същото явление - нощно сияние, предизвиквано от съединяването на азот и кислород, макар и в близост до инфрачервени дължини на вълната - е наблюдавано и на Венера. 

Изучаването как циркулира и се променя сезонно атмосферата на Марс може да позволи по-точно прогнозираме на странното време на Червената планета.

"Ако ще изпращаме хора на Марс, е добре да разберем какво се случва в атмосферата", коментира Захарая Мелби (Zachariah Milby) от лабораторията за атмосферна и космическа физика на Университета на Колорадо Боулдър.

Сиянието се получава, когато теченията в атмосферата на Марсиан се снижат с падането на температурите. Тази надморска височина е мястото, където азотните и кислородните атоми (които са били разделени от CO2, O2 и N2 от слънчевата светлина през деня) се комбинират в азотен оксид, излъчвайки ултравиолетова светлина и така се появява нощното сияние.

Новите наблюдения идват от орбиталния апарат Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) на НАСА, която изучава Марс много подробно от 2014 г.

Пет пъти на ден MAVEN прави подробни снимки на Марс, използвайки своя ултравиолетов спектрограф. С тези наблюдения учените успяват да проследят за първи път движенията на ултравиолетовите сияния.

За голяма изненада на екипа атмосферата пулсира три пъти на нощ - но само през пролетта и есента. През тези сезони сиянието се появява около екватора на планетата, като става все по-силно около равноденствията.

В други периоди на годината сиянието е най-ярко над полярните области, в които е зима, най-силно около слънцестоенето. Там то образува неочаквани конфигурации - вълни и спирали.

"Ултравиолетовото сияние идва най-вече от надморска височина от около 70 километра, като най-светлото място е около 1000 километра  напречно и е толкова ярко в ултравиолетовото, колкото северното сияние на Земята", разказва Мелби в статия на НАСА.

"За съжаление заради състава на атмосферата на Марс, тези светли петна не излъчват светлина с видими дължини на вълната, което би ги направило видими за бъдещите астронавти на Марс. Жалко - ярките петна щяха да се усилват всяка вечер след залез слънце и щяха да се носят през небето със скорост 300 километра в час".

И имаше още една изненада - устойчиво ярко петно ​​на приблизително 0 географска ширина и 0 дължина, все още не е обяснено. Това може да се дължи на терена отдолу или нещо друго, което все още не е открито.

Екваториалното (вляво) и полярното (дясно) сияние. Кредит: LASP

Пулсациите всъщност разкриват връзка с вълните в марсианската атмосфера. Те обикалят планетата и техният брой и скорост показват, че вълните в средната атмосфера са свързани с ежедневния модел на слънчевото затопляне, както и с формата на терена отдолу.

Пулсиращите петна показват връзка между средния атмосферен слой и тези над и под него - и тази връзка е още един аспект, който трябва да бъде проучен в бъдещи изследвания.

Все още няма отговори на редица въпроси, но изследванията са стъпка в правилната посока за разбиране на сложното поведение на атмосферата на Марс.

"Поведението на марсианската атмосфера в всеки свой аспект е толкова сложно и дълбоко, колкото това на земната атмосфера", коментира водещият автор и планетарен учен Ник Шнайдер (Nick Schneider) от Университета на Колорадо Боулдър.

Справка: Imaging of Martian Circulation Patterns and Atmospheric Tides Through MAVEN/IUVS Nightglow Observations
N. M. Schneider Z. Milby S. K. Jain F. González‐Galindo E. Royer J.‐C. Gérard A. Stiepen J. Deighan A. I. F. Stewart F. Forget F. Lefèvre S. W. Bougher, Journal of Geophysical Research - Space Physics, First published: 05 August 2020 https://doi.org/10.1029/2019JA027318

Източник: For The First Time, We Can See Patterns of an Eerie Glow in The Martian Atmosphere, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !