За първи път няколко вида пчели са обявени за застрашени в САЩ (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 януари 2017 в 12:04 5942 0

Миналата година първата серия от пчелни видове бяха добавени към американския федерален списък на застрашените видове. Тези седем вида са ендемични за Хавай, но сега за първи път един пчелен вид има печалната чест да бъде класифициран като застрашен в континенталната част на САЩ, разказва Live Science.

Това е не само първият път, при който се обявяват опрашителни видове за застрашени в щатите, но това се случва и за първи път за вид земни пчели (Bombus). Само преди две десетилетия земната пчела Bombus affinis бе често срещана гледка по ливадите  от Кънектикът до Южна Дакота. Но поляните постепенно загубиха напевното бръмчене и сега е на път тази симфония от насекоми да замлъкне завинаги, пише IFLScience.

От 2000 г. обаче загубата на местообитания заради селското стопанство е довело до намаляване на този вид земни пчели с 87%, се казва в изявление на американската служба по опазване на рибата и дивата природа (US Fish & Wildlife Service - FWS). Доклад на агенцията от 2016 установи, че пчелите населяват само 8% от бившата си среда, а голяма част от останалите популации е под заплаха от най-малко един стресов фактор като продължаващата загуба на местообитания или намаляването на генетичното разнообразие поради размера на популациите.

"Земната пчела е сред групата от опрашители - включително и пеперудата монарх - които сериозно намаляват в цялата страна", заяви Том Мелиус (Tom Melius) регионален директор на FWS за Средния Запад. "Защо това е важно? Опрашителите са малка, но важна част от естествения механизъм, който поддържа нас и нашия свят. Без тях нашите гори, паркове, ливади, както и разнообразния живот, който те са приютили, не могат да оцелеят, а нашите селскостопански култури ще изискват трудоемко, скъпо опрашване на ръка".

Едно изследвание от 2014 в списание Journal of Invertebrate Pathology установено, че в Северна Аризона до 63% от земните пчели от вида Bombus huntii и 66,5% от вида Bombus centralis показват признаци на инфекция с патогена Nosema bombi.

"Двете най-големи заплахи за този вид са болестите и пестицидите", заяви Сарина Джепсен (Sarina Jepsen), директор на програмата за застрашени животински видове на Xerces Society.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !