За първи път в природата е открита смъртоносна устойчива на лекарства болнична гъбичка

Ваня Милева Последна промяна на 18 март 2021 в 18:08 8881 0

Кредит UCSF Health

Candida auris

Смъртоносна гъбичка, която сякаш изниква от нищото в болниците, за първи път е открита на отдалечен островен плаж, за първи път в „дивата природа“.

Изследователи изолират Candida auris на две места на Андаманските острови в Индийския океан. Откритието предполага, че C. auris е гъбичка, която се развива в околната среда, преди да бъде идентифицирана като човешки патоген, съобщават изследователите онлайн в mBio.

Констатациите, публикувани в списанието mBio, може да дадат улики за произхода на Candida auris, която загадъчно се появи в болниците по света преди около десетилетие.

"Откъде дойде е медицинска загадка", обяснява д-р Артуро Касадевал (Arturo Casadevall), ръководител на катедрата по молекулярна микробиология и имунология в Медицинския факултет на "Джонс Хопкинс" в Балтимор, който е автор на статията, придружаваща изследването.

Новите открития са "много важна част от пъзела", отбелязва Касадевал пред Live Science.

C. auris е гъбичка, която расте като дрождите, открита за първи път през 2009 г. у пациент в Япония. Изглежда бързо се разпространява по света, появявайки се на три различни континента по едно и също време.

Оттогава тези гъбички са обявени за „сериозна глобална заплаха за здравето“ поради способността им да причиняват опасни, понякога фатални инфекции, които са устойчиви на много противогъбични лекарства. C. auris се разпространява между пациенти - обикновено тези, които вече са сериозно болни, които се нуждаят от катетри, тръби за хранене или дихателни тръби - в болници и други здравни заведения, причинявайки инфекции на кръвта, червата или други органи. Към 19 януари има съобщения за повече от 1600 случая в Съединените щати според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Инфекциите понякога са трудни за лечение, тъй като гъбичките често са устойчиви на множество противогъбични лекарства, а също така могат да оцелеят дълго върху повърхности.

Фактът, че C. auris може да процъфтява в човешкото тяло е необичаен. Повечето гъбички не могат да виреят в тази гореща средно от 37° по Целзий. Това поражда хипотезата, че C. auris е придобила способността да заразява хората, след като е свикнала с по-високите температури в околната среда в резултат на изменението на климата и че възможно място, където може да се намерят гъбичките са влажните зони, които са многочувствителни към ефектите от затоплянето.

Хавелок (Андамански острови). Кредит:  Flickr (CC BY-SA 2.0)

Отдалечените Андамански острови, с крайбрежни влажни зони, блата и плажове, отговарят на изискванията. Анурада Чоудари (Anuradha Chowdhary), миколог от Университета в Делхи, и колегите й са изследвали проби от почвата и морската вода от осем места на островите. Те изолираха C. auris на две места от крайбрежна влажна зона и плаж. Изолатите от плажа са били устойчиви на противогъбични средства и генетично сходни помежду си, знак, че са свързани. Към този момент не е ясно дали изолатите на плажа са дошли от хората, от отбелязва Чоудъри.

Но двата изолата от крайбрежната влажна зона - там, където няма известна човешка дейност - са били генетично различни един от друг и от плажните екземпляри. Един от двата изолата от влажната зона все още е чувствителен към противогъбични средства, съобщават изследователите, предполагайки, че C. auris е развил лекарствена резистентност, след като се е адаптирал към хората. И докато всички изолати нарастват при 37 ° С, чувствителният към лекарства расте по-бавно от останалите.

Схема за възможните фактори, действащи върху появата на Candida auris. Кредит: Arturo Casadevall, Dimitrios P. Kontoyiannis, Vincent Robert - https://mbio.asm.org/content/10/4/e01397-19

Новото проучване трябва да мотивира по-широко вземане на проби от C. auris, за да се разбере колко се е разпространила в природата. Изследването на това, откъде идва C. auris, може да даде представа за нейната толерантност към по-високи температури и устойчивост на противогъбични лекарства.

Справка: P. Arora et al. Environmental isolation of Candida auris from the coastal wetlands of Andaman Islands, India. mBio. Published online March 16, 2021. doi: 10.1128/mBio.03181.20.

Източници:

Deadly Superbug Identified on Sandy Beach in Remote Tropical Archipelago, Live Science

A deadly fungus behind hospital outbreaks was found in nature for the first time, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !