За пръв път човек е поставен в "изкуствена смърт" чрез охлаждане, за да бъде опериран

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 ноември 2019 в 09:40 7443 0

Кредит pixabay

Пациент за пръв път е поставен в анабиоза (състояние на обратимо забавяне на жизнената дейност), като част от ново проучване в САЩ, целящо лечението на травматични увреди, които в противен случай биха довели до смърт.

Самюъл Тишерман (Samuel Tisherman) от Медицинското училище на Университета на Мериленд разказва, че с екипа си е поставил поне един човек в анабиоза, наричайки състоянието "малко сюрреалистично", когато го правят за пръв път. Ученият не разкрива колко пациенти са оцелели чрез манипулацията.

Техниката, официално наречена спешно запазване и ресусцитация (emergency preservation and resuscitation (EPR)), е прилагана на пациенти, постъпващи в Медицинския център към Университета на Мериленд в Балтимор със сериозни травми - като огнестрелни или прободни рани - и в състояние на сърдечен арест. Сърцето им е спряло да бие и са изгубили повече от половината си кръв. В тези случаи има само минути, в които да се проведе операция и обикновено оцеляват едва по-малко от 5% от пациентите. 

EPR представлява бързо охлаждане на тялото на човека до около 10-15°C, замествайки кръвта с леден солен разтвор. Мозъчната активност на пациента спира почти напълно. След това тялото се отделя от охлаждащата система и се премества в операционната.

Екипът хирурзи има по-малко от 2 часа да се справи с нараняванията преди тялото да се затопли и сърцето да се задейства отново. Тишерман се надява, че ще може да обяви пълните данни от проучването до края на 2020 г. 

При нормалната телесна температура - около 37°C - клетките се нуждаят от постоянен достъп на кислород, за да произвеждат енергия. Когато сърцето спре да бие, кръвта вече не доставя кислород до клетките. Без кислород мозъка може да оцелее около 5 минути преди да настъпят необратими увреждания. Но понижаването на температурата на тялото и мозъка забавя или спира всички химични реакции в клетките, които така се нуждаят от много по-малко кислород. 

Тишерман планира да проведе изследването на 10 пациенти, подложени на EPR, сравнявайки ги с с други 10, които биха били подходящи са манипулацията, но са попаднали в болницата по време на дежурството на друг екип.

Проучването е одобрено от щатската Агенция по храните и лекарствата (FDA). FDA отменя изискването за съгласие на пациента, тъй като този вид травми са най-често фатални и няма алтернативно лечение. Екипът прави обсъждания с местната общност и публикува обяви във вестниците, описвайки проучването и посочвайки уебсайт, където хората могат да откажат да им бъде приложена манипулацията. 

Интересът на Тишерман към лечението на подобни травми започва с инцидент в ранните години на кариерата му, когато млад мъж е наръган в сърцето след спор за боулинг обувки. "Той беше здрав млад мъж само минути преди това и в следващия момент беше мъртъв. Можеше да го спасим ако имахме достатъчно време", споделя лекарят. Това го кара да започне да търси начини охлаждането да даде време на хирурзите да свършат работата си. 

Изследванията върху животни показват, че прасета със сериозни травми могат да бъдат охладени за 3 часа, оперирани и ресусцитирани. 

"Усетихме, че е време да го приложим и при пациентите си", обяснява Тишерман. "Сега го правим и научаваме много докато напредваме в проучването. Когато успеем да докажем, че работи при нас, можем да разширим ползата от тази техника, за да помогнем да оцелеят на пациенти, които в противен случай биха загинали. Искам ясно да заявя, че не се опитваме да изпратим хора на Сатурн. Опитваме да си дадем повече време, за да спасяваме животи".

Всъщност не е ясно колко време може да продължи състоянието на анабиоза. Когато клетките на пациента се затоплят, може да се получат реперфузионни травми (от повторното навлизане на кръвта), при които серия химични реакции увреждат клетките и колкото по-дълго време те са оставени без кислород, толкова повече увреждания се получават. 

Възможно е на пациентите да се даде коктейл от лекарства, който да помогне за намаляването на тези проблеми и да се повиши времето на анабиоза, но Тишерман обяснява, че все още не са идентифицирани всички причини за реперфузионните увреждания. 

Източник: New Scientist - Exclusive: Humans placed in suspended animation for the first time

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !