За пръв път откриват посум пигмей в Австралия след опустошителните пожари

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 декември 2020 в 00:38 6346 0

Кредит Kangaroo Island Land for Wildlife Facebook page

На австралийския остров Кенгуру за първи път е открит малък посум пигмей, откакто сериозни горски пожари унищожиха по-голямата част от местообитанията им през лятото на 2019 г. 

Имаше притеснения, че животното, считано за един от най-малките посуми в света, е изчезнал от южноавстралийския остров.

Но природозащитната група „Земя за дивата природа на остров Кенгуру“ открива малкия пигмей като част от по-големи усилия за опазване на природата на острова вследствие на огъня през 2019-20 г. Почти половината от площта на острова от 440 500 хектара е изпепелена през декември и януари.

Екологът експерт по фауната Пат Ходжънс (Pat Hodgens) разказва пред Гардиън Австралия, че откритието в западната част на острова е изключително важно.

"Това улавяне е първият документиран запис на оцелели от вида след пожарите", обяснява той. „Огънят е изгорил около 88% от прогнозирания обхват на този вид, така че наистина не бяхме сигурни какво ще бъде въздействието на пожарите, но е съвсем очевидно, че популацията щеше да е доста силно засегната.“

Малкият посум пигмей, с тегло под 10 грама, е разпространен в Тасмания, а понякога и в континенталната част на Южна Австралия и Виктория, както и на остров Кенгуру.

Съществото е труден за изследване вид, имайки предвид неговия размер и ограничен хабитат. Ходжънс пояснява, че има недостиг на данни в изучаването на посума.

Ученият е оптимист, че малкият посум пигмей сега ще оцелее на остров Кенгуру, но е необходима работа за защита на онова, което е останало от популацията му. Най-голямата заплаха сега са дивите котки.

„В момента те са силно компрометирани като вид“, смята екологът. „Те все още не са извън опасност, защото в момента са най-уязвими - докато храстите се възстановяват, те все още са много изложени на естествени и въведени хищници.“

"Земя за дивата природа на остров Кенгуру" изследва 20 различни обекта на острова и открива южни кафяви бандикути - местни плъхове, четкоопашати посуми, тамарски валаби и по-често срещаните западни посуми пигмей, както и един малък посум пигмей,.

Може да минат години или дори десетилетия, преди местната фауна да възстанови популациите си.

„Все още има много видове, за които не знаем как са се справили популациите им по време на пожарите и не знаем как ще се справят в дългосрочен план. „Дължим на тези видове да направим всичко възможно, за да ги защитим и да гарантираме, че те ще са около тях за бъдещите поколения.“

Източник: The Guardian - Little pygmy possum found on Kangaroo Island after fears of decimation in bushfire

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !