За пръв път в света лабораторно отгледано месо ще се предлага в ресторанти в Сингапур

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 декември 2020 в 00:36 4926 0

Кредит Pixabay

Пилешко месо, отгледано в лаборатория, скоро ще бъде предлагано в ресторантите в Сингапур, след като страната стана първата, която разреши продажбата на месо, създадено без клане на животни.

Американският стартъп Eat Just заяви наскоро, че месото му е одобрено за продажба в града-държава като съставка на пилешки хапки.

Новината бележи "пробив за световната хранителна индустрия", смятат от компанията, тъй като фирмите все повече се опитват да намерят по-малко вредни за околната среда начини за производство на месо.

„Сигурен съм, че нашето регулаторно одобрение за култивирано месо ще бъде първото от многото в Сингапур и в други страни по света“, смята Джош Тетрик, съосновател и главен изпълнителен директор на Eat Just.

Консумацията на обикновено месо носи вреда за околната среда, тъй като говедата отделят метан, мощен парников газ, докато изсичането на горите, за да освободи място за животните, унищожава естествените бариери срещу изменението на климата.

Търсенето на устойчиви алтернативи на месо нараства поради нарастващия натиск от страна на потребителите относно проблемите с околната среда и хуманното отношение към животните, но другите продукти, налични на пазара, са на растителна основа.

Имаше опасения, че отглежданите в лаборатории алтернативи ще бъдат твърде скъпи, но говорител на Eat Just съобщава, че компанията е постигнала "значителен напредък" в намаляването на разходите.

"Още от самото начало ще бъдем на паритет на цената за първокласно пиле в ресторант от висок клас", разказва той пред AFP.

Той не разкрива цената на хапките, но заявява, че те ще бъдат предлагани скоро в ресторант в Сингапур, преди да бъдат въведени и други продукти - включително пилешки гърди с отгледано в лаборатории месо.

Eat Just се надяват през следващите години цената на продуктите им да намалее под тази на конвенционалното пиле, добавя говорителят.

Компанията провежда над 20 производствени цикъла в 1 200-литрови биореактори, за да създаде алтернативното пилешко, а проверките за безопасност и качество показват, че нейният „култивиран“ продукт - терминът за месо, отглеждано в лаборатории от животински клетки - отговаря на хранителните стандарти.

Очаква се консумацията на месо да се увеличи с повече от 70 процента до 2050 г., а отглежданите в лаборатории алтернативи ще имат роля за сигурното снабдяване с храна, обясняват от Eat Just.

„Работейки в партньорство с по-широк селскостопански сектор и с перспективни законотворци, компании като нашата могат да помогнат за задоволяване на повишеното търсене на животински протеини, тъй като населението ни ще нарасне до 9,7 милиарда до 2050 г.“, обяснява изпълнителният директор на компанията Джош Тетрик.

Сингапурската агенция по храните, регулаторът в града-държава, потвърждава, че е одобрила продажбата на отгледаното от Eat Just в лаборатория пиле като хапки, след като заключва, че е безопасно за консумация.

Високотехнологичният град-държава се превърна в център за разработване на устойчиви храни, като стартиращите предприятия произвеждат стоки, вариращи от отгледани в лаборатория „морски дарове“ до кнедли, приготвени с тропически плодове вместо свинско месо.

Уилям Чен, сингапурски учен и член на експертна група, която съветва регулатора, смята, че сигурността на храните е ключов проблем в стремежа на града-държава за разработване на алтернативи за месо.

Сингапур "практически няма земеделие, ние внасяме повече от 90 процента от храната си от чужбина", казва Чен, директор на програмата за храни, наука и технологии на Технологичния университет в Нанянг.

„Намирането на начини за подобряване на наличността на храни на местно ниво би било един много устойчив, жизненоважен вариант.“

Източник: Science alert - Lab-Grown Chicken Meat Is Finally Going on Sale in a World First

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !