За рождения си ден Хъбъл ни показа двойка красиви галактики

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 април 2017 в 12:46 6311 0

Кредит NASA, ESA, and M. Mutchler (STScI)

Космическият телескоп "Хъбъл" засне спиралната галактика NGC 4302 (вляво) и NGC 4298 (вдясно) във видима и инфрачервена светлина.

В чест на 27-та годишнина от старта на космическия телескоп "Хъбъл" (Hubble), която се навършва на 24 април, астрономите използваха легендарния телескоп, за да направят този зашеметяващ портрет на една двойка спирални галактики.

Звездната двойка, която се намира на около 55 милиона светлинни години от Земята, дава представа за това как ще изглежда Млечният път за външен наблюдател, разказва сайтът на телескопа

Обърнатата към нас ребром галактика се нарича NGC 4302, а другата - NGC 4298. Тези галактики изглеждат по различен начин, защото ги виждаме под различни ъгли. От гледна точка на Земята изследователите съобщават за наклон 90° за NGC 4302 и 70° за NGC 4298. Всъщност те са много сходни по структура и съдържание.

Спиралната структура на NGC 4298 е видима, макар и не толкова изразена, както при други галактики. На ръба на NGC 4302 се вижда ясно космически прах на фона на звездната ивица. Ярко синият участък е гигантска област на скорошно звездообразуване.

Двете галактики се намират в съзвездието Косите на Вероника в клъстера Дева, в който има около 2000 галактики. Те са открити през 1784 от астронома Уилям Хершел. Тези обекти първоначално са наричани просто "спирални мъглявини", тъй като не се е знаело на какво разстояние са от нас. В началото на ХХ век, Едуин Хъбъл открива, че галактиките са отделни "острови", намиращи се далеч отвъд Млечния път.

Космическият телескоп "Хъбъл" засне спиралната галактика NGC 4302 (вляво) и NGC 4298 (вдясно) във видима и инфрачервена светлина. Източник: NASA, ESA, and M. Mutchler (STScI)

Една типична спирална галактика има ръкави от относително млади звезди, които излизат от центъра й. Ярките ръкави са области на интензивно звездообразуване. Тези галактики имат централна изпъкналост и са заобиколени от блед ореол от звезди. Много спирални галактики също имат бар, който свързва галактическия център с ръкавите.

NGC 4302 е около 87 000 светлинни години в диаметър (около 60% от диаметъра на Млечния път) и е с маса от около 110 милиарда слънца (около 10% от масата на нашата галактика). NGC 4298 има около 45 000 светлинни години в диаметър и е с маса от около 17 милиарда слънца.

Освен, че показва красотата на космоса, "Хъбъл" се доказа и като съкровищница на научни данни, от която се възползват астрономите от цял свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !