За затлъстяването е виновен ген

Учените открили един-единствен ген, който увеличава риска на едно лице от затлъстяване с близо 40%

Катя Димитрова Последна промяна на 31 юли 2016 в 11:00 6605 0

Самоанецът Yasokichi Konishiki, пенсиониран сумист.

С изучаването на геномите на повече от 5000 жители на остров Самоа, изследователи от университета в Питсбърг са открили един-единствен ген, който увеличава риска на едно лице от затлъстяване с близо 40%. Забележително е, че този ген, който се появява в една четвърт от всички тези хора, е широко разпространен, след като те са колонизирали Южния Пасифик.

Както е описано в последното издание на Nature Genetics, този генетичен вариант, наречен CREBRF, е свързан с увеличение с 1,5 процента на индекса телесна маса (ИТМ). Както е отбелязано от изследователите, CREBRF стимулира по-ефективното трупане на мазнини.

В университета в Питсбърг изследователите, водени от Стефан Макгарви (Stephen McGarvey), направили откритието, докато сканирали геномите на хиляди самоанци. Това население има едни от най-високите нива на затлъстяване в света - факт, който накара учените да проведат това генетично разследване. Около ¼ от всички, участващи в проучването, са имали генетичен вариант, който се свързва с 30 до 40 на сто увеличен риск от затлъстяване, в сравнение с тези, които не разполагат с гена. В същото време, този ген почти не съществува в европейски и африкански популации и се среща много рядко между източноазиатците.

"Въпреки, че сме открили генетичен вариант със специфичен биологичен механизъм, той е само една част от многото причини за високите нива на индекса телесна маса и затлъстяването сред самоанците", отбелязва Макгарви в съобщение до медиите.

Други фактори включват начина на хранене и физическата активност. Тези хора се хранят с много преработени храни и имат много по-заседнал начин на живот. Със сигурност обаче срещу тях работи основно генетиката, твърди специалистът.

Този ген кара клетките да съхраняват повече мазнини и да освобождават по-малко енергия.

Както Алис Клайн (Alice Klein) посочва пред New Scientist, има причина, поради която този ген се появява в повишени нива сред самоанците. Това е свързано с тяхната история на колонизиране на южните тихоокеански острови. Вероятно племето се е нуждаело от повече енергия и сила в тялото си, водейки битки за завладяване на нови земи.

Проблемът е, че тези хора вече не се нуждаят от този ген. Това би могло да обясни защо над 80% от мъжете и жените в Самоа са с наднормено тегло. Това не е било така преди 200 години, отбелязва Макгарви.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !