21 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Забелязан е "дим" над кратера на Церера

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 юли 2015 в 10:38 27020
Снимка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

На Церера, един от най-големите астероиди на Слънчевата система, над кратера със светлите петна е забелязан дим. Този феномен, открит от сондата Dawn, "може да е признак за наличието на атмосфера на Церера" - заяви Кристофър Ръсел, учен от Университета на Калифорния.

Dawn е на орбита около Церера на повече от 4 000 км от повърхността от март тази година. Но това явление се наблюдава от близко разстояние за първи път. Същото явление е видяно от учени от Европейската космическа агенция, с помощта на космическата обсерватория Хершел през 2014. След това учените открили, че димът е водна пара, резултат от геоложката активност на Церера, която е 1/4 вода.

Сега е все по-голям брой експерти смятат, че петната е изход от воден лед на повърхността, а наблюдаваният "дим" е потвърждение на това мнение. Теорията, според която петна по Церера са някакви соли е все по-малко популярна иняма потвърждение засега.

На борда на Dawn има инфрачервен спектрометър, който може без проблем да различи минерални соли от воден лед. Но досега не е използван, защото сондата е сравнително далеч от астероида.

Досега, благодарение на апарата Dawn учените знаят, че Церера е малко по-малка, отколкото се смяташе, но и 4% е по-плътна. На Церера е открита планина с височината 5 км, която вече е била наречена неофициално "пирамида".

Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Сега Dawn се намира на около 4000 км от повърхността на Церера, но следващия месец ще дойде по-близо до планетоида на разстояние от около 1500 км и ще продължи сближаването си.  Наскоро апаратът включи двигателят си, за да се приближи по-близо до Церера. Маневрите са били успешни и станцията вече се движи по спирала и вече е на само 3900 км от повърхността на огромния астероид.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.