Зъби на жена от Древен Египет показват, че е имала изненадваща професия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 април 2019 в 15:42 12090 0

Изображение: Lovell & Palichuk, Bioarchaeology of Marginalized People, 2019

Когато изучаваме древните общества, понякога е трудно да определим как са били разпределени ежедневните роли. За Древен Египет има множество доказателства, включително рисунки по стени, скулптури и предмети, погребани заедно с починалите, за да им служат в задгробния живот.

Но докато предметите може да ни подведат, костите не лъжат. Зъби на жена, живяла в Египет преди 4 000 години показва, че жените тогава са имали доста разнообразен живот, съобщават Science alert. 

Износването на 16 от нейните 24 зъба не съответства просто на хранене, което означава, че тя е ползвала зъбите си за нещо друго; по-нататъшните анализи предполагат, че тя е била занаятчийка. Според ново изследване на екип от Университета в Албърта, публикувано в Bioarchaeology of Marginalized People, това е изненада.

"Позовавайки се на рисунките в гробници и възстановени текстове, изследователите считат, че има само седем професии, достъпни за жените от древноегипетската култура," пишат авторите в своето проучване. "[Това са] жрици в храмовете, посветени на богини (за жени с висок статут и връзки); певици, музикантки и танцьорки (за жени с умения и таланти); оплаквачки; тъкачки на платове в работилниците на аристократите и акушерки."

Останките са открити през 70-те години в некропол в Мендес, който някога е бил столица на Древен Египет. Жената е живяла около 2181 - 2055 п.н.е. и е починала на възраст около 50 години. Изглежда тя е била много уважавана, в сравнение с други останки, датиращи от същата ера. Тя е поставена в дървен ковчег, постлан с тръстика, заедно с погребални дарове, включително съдове от алабастър, бронзово огледало, козметика и златен лист. И от всички около 1 070 зъба от 92 скелета, намерени в некропола, оцелели през хилядолетията и разкопките, само нейните имат такова особено износване. 

Износване на резците; Lovell & Palichuk, Bioarchaeology of Marginalized People, 2019

Сканираща електронна микроскопия (СЕМ) и микрография са използвани, за да се изучат зъбите в детайли. Нейните централни резци на горната челюст имат сериозно клинообразно износване, а 14 зъба имат плоско износване.  

За клинообразното износване, учените смятат, че прилича на това в други култури по света, където занаятчиите разделят растителни материали, като тръстика например, използвайки зъбите си. 

"Може да предположим, че видът е бил Cyperus papyrus, водно растение, развито в големи количества по делтата," описват в изследването си учените. "Стеблата на папируса са използвани за огрев, за направата на кутии и кошници за съхранение и транспорт на вещи и за направата на сандали, завеси и постелки за земя. "

Външната кора на стеблата се обелва с тази цел, а сърцевината се изважда за направата на хартия. Ако занаятчията използва зъбите си за сцепването на растението, това би довело до значително износване, особено защото папирусът съдържа силициеви фитолити (от гръцки - "растителен камък", силициеви микрогранули в растението, бел.авт.), които допринасят за износването. 

Но върху зъбите има и други следи.

Изследователите обясняват "От СЕМ изображенията се вижда ясно, че вестибуларното износване е резултат от хоризонтално или странично движение и сходен е видът и на следите върху короната, шийката и корена на зъба, което предполага, че са предизвикани от сходна дейност."

С други думи, възможно е тази занаятчийка да се е грижела за зъбите си, четкайки ги. 

Драскотини върху зъба; Lovell & Palichuk, Bioarchaeology of Marginalized People, 2019

Не знаем колко напреднали са били древните египтяни в областта на устната хигиена, но доказателствата показват, че не много. Останките, които са били изследвани през годините показват високо наличие на плака, пародонтит и загуба на зъби. Но в допълнение, отново само зъбите на тази жена от всички повече от 1000 зъба в това погребално място имат такива износвания. 

"Може би остатъци от растенията са се залепвали по зъбите й в резултат от дейността й, което е изисквало редовно почистване," предполагат авторите. "Или местата на износване може да се резултат от често нанасяне на аналгетици за облекчение на възпалени венци, хроничната зъбна болна може да е била проблем за тази жена, ако постоянно е използвала зъбите си за работа."

Изглежда зъбите могат да разкрият много тайни. Изотопния анализ на зъбния емайл може да покаже с какво са се хранили хората, дори назад до Палеолита. 

Най-важното
Всички новини