Забраняват старите коли в Париж

Целта е по-чист въздух във френската столица

Катя Димитрова Последна промяна на 02 юни 2016 в 10:15 2614 0

Кредит www.airport-orly.com

Властите на Франция ще ограничат използването на стари автомобили в Париж от началото на юли, съобщава Pop sci.

От началото на следващия месец Министерството на вътрешните работи ще предприеме мерки, свързани с намаляване броя на возилата на възраст над 19 години (произведени преди 1997 г.). Шофирането с такива във френската столица ще бъде забранено през делничните дни между 8.00 и 20:00 ч. 

Шофьорите, които нарушават забраната, ще бъдат санкционирани с глоби между $35 и $450.

Усилието е насочено към намаляване на замърсяването на въздуха в града от автомобили, които се движат чрез позлването на традиционните изкопаеми горива. Емисиите от тези изкопаеми горива могат да допринесат за насищането с фини прахови частици във въздуха.

Освен че са основната причина за появата на мъгла или смог, тези частици могат да увредят белите дробове при вдишване и са особено опасни за възрастните хора, подрастващите и гражданите с хронични заболявания.

Ограниченията ще бъдат разширени до пълното забраняване на такива автомобили в срок до 2020 г.

Надеждата е, че хората ще преминат към по-чисти хибридни или електрически автомобили които произвеждат по-малко замърсяване на въздуха.

Това не е първият път, в който Париж се опитва да намали замърсяването на въздуха чрез подобни мерки. Миналата есен градските власти решиха да ограничат временно всички автомобили в част от столицата. Мярката беше особено ефективна и намали замърсяването драстично.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !