Зад кулисите на гейм-дизайна: от наратива до звука в месеца на гейминга

Ratio Последна промяна на 20 септември 2022 в 07:42 5400 0

Най-добрите игри не просто ни отвеждат в нереален свят, но симулират среда максимално близка до реалността. За целта използват всички средства - физика, цветове и светлини, музика и звук. Как става това ще разберем от Ratio в Месеца на гейминга през септември със серия от събития, подкасти и видео интервюта.

Приключението на живо започва на 20 септември със събитието Virtual Insanity в Кино Cabana. Гостите ще научат как се симулират реални условия във виртуална среда - физика, икономика, обществени процеси, както и какава е тънкостта на това да вкараш три измерения в двуизмерен екран. Опит ще споделят разработчиците с дългогодишен опит Юрий Георгиев, Сергей Милойков и Иван-Асен Иванов.

“Следващото ниво” в месеца на гейминга ще бъде на 27 септември на събитието “До Ре Ми GG”, където на фокус ще е музиката в игрите.

Има ли разлика в правеното на музика за филми и за видео игри? Процесите и бюджетите около създаването на един саундтрак и за двете индустрии са сходни. Музиката и звукът засилват въздействието и атмосферата в една игра така както в киното, и ни позволяват да се пренесем директно в центъра на събитията. Едно от предизвикателствата, което стои пред създателите на видео игри е именно да направят изживяването възможно най-реалистично.

За изкуството на звука в гейминга ще разкажат Борислав Славов, експерт в създаването на адаптивна музика за видео игри, работил с Ханс Цимер по музиката за играта “Crysis 2”, и Кирил Петрушев, Lead Sound Designer в Creative Assembly. А публиката ще може да се включи и в аудио-експеримент на живо.

Освен на реалната сцена, темата ще намери място и във виртуалния свят на Ratio - с нов епизод от подкаст-серията Vox Nihili, посветен на VR-a и етичните въпроси, които повдига неговото съществуване. Във видео-поредицата “Дискусии за наука и култура” пък герои ще бъдат редица опитни гейм-дизайнери, инженери и експерти от света на гейминг индустрията. Първият тематичен епизод от нея включва водещи гейм-дизайнери от България, работили по една от най-известните симулативни поредици, и е посветен на вплитането на историческа информация в игрите.

Детайли за събитията и виртуалната програма можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.

Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !