Загадъчно погребение на деца с други детски черепи върху главите им откриха археолози

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 ноември 2019 в 00:49 5145 0

Кредит Sara Juengst

Археолози откриха погребение на две невръстни деца от преди около 2 100 г., които носят "шлемове", направени от черепите на други деца.

Останките на двете деца са открити заедно с девет други погребения в обект, наречен Саланго, по крайбрежието на Централен Еквадор. Археолозите, които правят разкопки там между 2014 г. и 2016 г., наскоро публикуват данни за откритията си в списание Latin American Antiquity.

Екипът обяснява, че това е единственият известен случай, когато детски черепи са използвани като шлемове за по-малки погребвани деца. Учените не знаят причината за смъртта на никое от децата.

Учените откриват, че шлемовете са поставени плътно върху главите на малките деца. Вероятно черепите на по-възрастните деца все още са имали и тъкани, когато са поставени, защото иначе вероятно е нямало да се задържат, отбелязват авторите. 

Интересно е, че учените откриват и фаланга от пръст на ръка между главата на детето и шлема. Екипът не знае на кого е принадлежала тази кост, обяснява Сара Джуенгст (Sara Juengst), водещ автор на изследването и професор по антропология в Университета на Северна Каролина. Тя отбелязва, че допълнителни тестове, като тези, използващи ДНК и стронциеви изотопи (вариации на елемента с различен брой неутрони), може да помогнат в идентифицирането на костите. 

И при двете малки деца са открити лезии (a и d), което предполага, че те са страдали от някакъв стрес за тялото, вероятно от недохранване. Единият от черепите-шлемове е показан на снимки b и c. Кредит: Sara Juengst

Археолозите не са сигурни защо тези шлемове са поставени на главите на децата. Те "може би представляват опит да се осигури защита на тези млади души", смятат археолозите. Близо до децата екипът открива и каменни фигурки, които изобразяват предците им. Това потвърждава идеята за предпазване, тъй като наличието им показва "притеснение за предпазването и придаването на сила на главите", пишат учените. 

Предишни изследвания предполагат, мястото е било покрито с пепел в следствие на вулканично изригване не много преди децата да бъдат погребани. То може да е засегнало производството на храни и новооткритите кости показват, че децата вероятно са страдали от недохранване. 

Археолозите смятат, че е възможно начинът на погребване на децата да е бил част от по-голям и комплексен ритуал в отговор на природните последствия от изригването на вулкана, но все още са необходими повече доказателства, за да бъде потвърдено това.

Източник: Live Science - 2 Infants Were Buried Wearing Helmets Made from Kids' Skulls. And Archaeologists Are Puzzled.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !