Загадката на изчезването на напреднала китайска цивилизация преди 4000 години е разрешена

Ваня Милева Последна промяна на 30 ноември 2021 в 00:01 42739 0

Модел на град Лянджу, изложен в музея Лянджу. Кредит: Wikimedia Commons

Преди около 5300 години се появила древна цивилизация в източната част на Китай, построила бляскав град, подобен на който може би никога не е бил виждан преди това в цяла Азия и вероятно дори в целия свят.

Област на културата Liangzhu (3400–2250 пр.н.е.) в Китай, базирана на Liu Li и Chen Xingcan (2012), The Archaeology of China: From the Late Paleolithic to the Early Bronze Age , Cambridge University Press, ISBN 978-0-521 -64310-8, р. 214.

Оцелелите следи от културата Лянджу (Liangzhu), издигнала се по бреговете на делтата на река Яндзъ в източната част на Китай, са свидетелство за това на какво е било способно това уникално неолитно общество в последните години на каменната ера.

Археологическите останки от „древния град“ на Лянджу или комплексът Лянджу демонстрират множество признаци на социални, културни и технологични постижения за периода, особено в селското стопанство и аквакултурите.

Междувременно сложни архитектурни постижения, включително интелигентно проетирани водни съоръжения -  канали, язовири и резервоари – създават впечатлението, че Лянджу е неолитна „Венеция на Изтока“.

Но тези чудеса не продължават дълго обаче.

Артефакти от културата Лянджу (отгоре, наляво). 1.Неолитна керамика доу. 2. Ритуален предмет, символ на богатство и военна мощ. 3. Детайл от древна резба от нефрит. 4. Нефритен орнамент. Кредит:  Wikimedia Commons, Liangzhu Archeology Ruins Management Bureau

Изглед от въздуха към дворцовата зона на Лянджу. Кредит: Hangzhou Liangzhu Archaeological Site Administrative District Management Committee

След едно-единствено хилядолетие на разцвет културата Лянджу мистериозно запада преди около 4300 години и древният град е внезапно изоставен.

Точно защо никога не е разбрано напълно, въпреки че мнозина предполагат, че някаква форма на катастрофални наводнения е довела до внезапния срив.

„Върху запазените руини е открит тънък слой глина, което сочи за възможна връзка между гибелта на напредналата цивилизация и наводненията на река Яндзъ или наводненията от Източнокитайско море“, обяснява геологът Кристоф Шпьотл (Christoph Spötl) от Университета в Инсбрук. в Австрия.

"Въпреки това, бяха невъзможни ясни заключения за причината от самия слой кал."

Сега има по-ясна картина на потопа, удавил това удивително място.

В ново проучване Шпьотл и международен екип изследователи стигат далеч по-дълбоко от древните кални отлагания, изследвайки минералните образувания (или спелеотеми) като сталагмити от две подводни пещери в региона, които съхраняват химически подписи и на климатичните условия в миналото.

Цветно осветени сталагмити в пещерата Шенонг. Кредит: Haiwei Zhang

Анализът на пробите от сталагмити показва, че срутването на град Лянджу съвпада с период на изключително силни валежи, които вероятно са продължили десетилетия преди повече от 4300 години заради повишената честота на климатичното явление Ел Ниньо.

„Мощните мусонни дъждове вероятно са довели до толкова тежки наводнения на Яндзъ и нейните притоци, че дори сложните язовири и канали вече не могат да издържат на тези водни маси, унищожавайки град Лианджу и принуждавайки хората да бягат.

Според изследователите, предишни случаи на изменение на климата в района на делтата на река Яндзъ може да са повлияли и на други неолитни култури, които са обитавали района преди културата Лянджу да се издигне в период на сухи и относително стабилни условия на околната среда.

Но при такъв климат този проспериращ град не може да издържи вечно.

„Археологическите проучвания показват наличието на широкомащабни хидравлични комплекси като големи водохранилища със земнонасипни язовирни  стени близо до град Лянджу, които са построени преди 5300 - 4700 години“, пишат изследователите в своето изследване.

"Това предполага, че хората от Лянджу ефективно са управлявали водните ресурси, използвайки хидравличната инфраструктура за смекчаване на наводненията и/или напояване, за да оцелеят при сух климат."

С течение на времето обаче този сух климат изглежда постепенно става по-сух, с кулминация на възможна „мегасуша“ преди около 4400 години, когато  строителството на язовири изглежда е преустановено, тъй като съществуващите язовири са били достатъчни при сухите условия.

И тогава идват дъждовете, падащи в два отделни периода между приблизително 4400-4300 години.

„Нашите спелеозаписи, заедно с геохимични доказателства за наличие за наноси от наводнения над културния слой Лянджу, предполагат, че обилните валежи по цялото средно долно течение на долината на река Яндзъ са можели да предизвикат речни наводнения и/или крайбрежни морски наводнения, пренасяни от разлива на река Яндзъ и по този начин са възпрепятствали възможността за обитаемост и отглеждане на ориз", обясняват авторите .

„Наводненията от обилните валежи и наводненията, дължащи се на лош дренаж в ниските земи, може да са принудили хората от Лянджу да напуснат столицата и жилищата си в равнината Тайху, което в крайна сметка е довело до падението на цялата цивилизация Лянджу.

Стотици години след това се запазват влажните условия, през което време други древни култури временно се издигат, наследявайки Лянджу - поне докато друга мегадсуша не унищожи неолитните човешки общества в региона.

Приблизително по същото време китайското общество е на път да започне нова глава на трансформации с основаването на династията Ся през 2070 г. пр.н.е., считана за първата династия на Китай, водена от Ю Велики.

„Докато много документи показват, че владетелят Ю е изградил династията Ся, тъй като успешно е кнтролирал наводненията на реките, някои проучвания показват, че контролът на Ю над наводненията може да се припише на изменението на климата“, обясняват изследователите според техните собствени данни.

„Това наблюдение предоставя нови солидни доказателства, че възходът на династията Ся е настъпил в контекста на голямо изменение на климата от влажен към сух, в съответствие с китайските исторически записи и предишни проучвания.

Справка: Collapse of the Liangzhu and other Neolithic cultures in the lower Yangtze region in response to climate change
Haiwei Zhang et al., SCIENCE ADVANCES, 24 Nov 2021, Vol 7, Issue 48, DOI: 10.1126/sciadv.abi9275

Източник: Mysterious Vanishing of Advanced Chinese Civilization 4,000 Years Ago Finally Solved
PETER DOCKRILL, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !