08 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Загадката на смъртоносната древна "Порта към ада" е решена

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 февруари 2018 в 00:00 90323
„Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“. Древният Иераполис има вход към "ада", който някога е бил мястото на ритуални, мистични жертвоприношения. Снимка: Ministry of Culture and Tourism

Нови изследвания на древния гръко-римски град Хиераполис разкриха тайната на една от неговите вековни мистерии, известна като "Портите на ада" или "Вратата на Плутон", място в съвременната Турция, което се е смятало за вход към подземния свят.

Построен през 190 г. пр.н.е., храмът, наречен "Плутониум", става популярен като място, където кастрирани свещеници извършвали ритуални жертвоприношения. Те принасяли в жертва бикове и птици в долните камери, където животните умират без човешка намеса. Самите свещеници се завръщат невредими, но халюциниращи, разказва Live Science.

Токсичните изпарения, освободени от каменните порти са оприличавани или на смъртоносния дъх на Плутон (или Хадес, гръцкият бог на царството на смъртта), или на дъха на ужасното адско куче Цербер, което пази входа на ада.

Но проучване, публикувано в Archaeological and Anthropological Sciences, разкри, че вулканичните цепнатини в земята под храма, а не някакво митологично създание, са причината за "чудото", което кара животните да умират, а хората - не.

(a) показва каменните седалки, на които зрителите седяли в Плутониума. Забележете преддверието (синята стрелка) на пещерата (бялата стрелка), както и дупката (червената стрелка), от където е прониквал смъртоносният газ. Долната снимка (b) показва Плутонума през 2014 г., след като археолозите са завършили разкопките. Кредит: Pfanz, H. et al /Archaeological and Anthropological Sciences

Използвайки преносима система за газови анализатори, учените успяха да идентифицират геогеничния режим на газа в района. "В пещерата под храма на Плутон се установи, че СО2 достига до смъртоносни концентрации до 91%. Изненадващо тези пари все още се изпускат в концентрации, които и днес убиват насекоми, птици и бозайници", се казва в проучването.

"Концентрациите на CO2, излизащи от входа на пещерата до външната атмосфера, все още са в диапазона от 4-53% СО2 в зависимост от височината над нивото на земята."

През нощта тези концентрации се увеличават и могат да убият човешко същество в рамките на една минута.

Произходът на геогенния СО2 е все още активната сеизмична структура, която пресича стария град на древния Хиераполис като част от зоната на разлома Бабаджаг. Преди повече от 2000 години хората не са могли да определят научно причината за геологичните газови емисии и им приписват божествен произход. 

Често на такива места са изграждани храмове и светилища.

Хиераполис в съвременната Турция е известен със своя храм, където свещениците са извършили чудеса. Ministry of Culture and Tourism 

Водещият автор на изследването професор Харди Пфанц (Hardy Pfanz) от Института по приложна ботаника и биология на вулканите към Университета в Дуисбург, отбелязва, че по време на важни церемонии бикове и овни са били отвеждани в предните камери на светилището, където техните ноздри ще бъдат на нивото на изпаренията.

Свещениците обаче са стоели изправени и са държали носовете си високо. "Зрителите могат да видят, че животни толкова здрави и мощни, като биковете, загивали за минути, докато свещениците са оцелявали", пише Пфанц, добавяйки, че свещениците може би са знаели за свойствата на газа и на кое ниво е най-висока концентрацията.

Той предполага, че жертвоприношенията на животни са ставали вечер или ранна сутрин, когато процентът на СО2 е най-висок, а богослуженията на жреците са изпълнявани след обяд, когато въздухът е най-малко токсичен.


+ 1
- 6
"Преди повече от 2000 години хората не са могли да определят научно причината за геологичните газови емисии..."
обаче
"... свещениците може би са знаели за свойствата на газа и на кое ниво е най-висока концентрацията."

Дежурните недомислици в научно-популярните медии от началото на 21 век. Допускаме, че свещениците може да са били по-добре подготвени научно от нас, щом са ни трябвали 2000 години за да разберем тайната и да определим нивата на концентрациите. Но въпреки това повтаряме мантрата за необразованите древни хора.

Впрочем, въпреки всичката ни образованост все още не сме на едно мнение на какво се дължат, примерно увеличените емисии на парникови газове - дали на природна или човешка дейност. Излиза, че не сме дръпнали чак толкова напред.
gaddolna
Рейтинг : 4405
21.02 2018 в 22:00 2
+ 4
- 0
Абсолютно същото обяснение съм чувал за Делфийският оракул.
+ 4
- 1
"Преди повече от 2000 години хората не са могли да определят научно причината за геологичните газови емисии и им приписват божествен произход."

... из лекция по марксистки атеизъм.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.