Загадката на „снеговалежа” от сол във водите на Мъртво море е разрешена (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 юли 2019 в 00:02 5919 0

Кредит Pxhere

Мъртво море е едно от най-солените водни басейни в света. То е близо 20 пъти по-солено от Черно море (330‰ към 17‰ за нашето море).

Езерото става все по-солено и по-бързо пресъхващо, оставяйки след себе си само седименти от глина, пясък, кристална сол и гипс.

Но има нещо, което обърква учените от десетилетия, в начина на движението на тези кристали сол в рамките на това, което е останало от Мъртво море.

По-конкретно, когато кристалите сол се утаяват от горния слой на водата, те като че ли валят като сняг през водата и се натрупват на дъното на езерото.

Това явление се нарича солени пръсти* (salt fingering) и не бе ясно за учените, как се случва в Мъртво море.

* Солени пръсти е явление на парадоксално смесване на морска вода в ситуация, в която разпределението на солеността и температурата по дълбочината е гравитационно стабилно и не може да се развие нестабилността на Релей-Тейлър. Водещата до смесване неустойчивост възниква за сметка на това, че дифузията на солта протича по-бавно в сравнение с топлинната проводимост. Това явление е специален случай на двойна дифузия.

Солени пръсти - двойна дифузия. Кредит: YouTube/Physics of Fluids Group University of Twente

"Първоначално се образуват тези малки пръстчета, които са твърде малки, за да може да се видят ... но те бързо взаимодействат помежду си, докато се придвижват надолу, и образуват все по-големи и по-големи структури", разказва инженер-механикът Рафаел Уийон (Raphael Ouillon) от Университета на Калифорния, Санта Барбара.

В новите си изследвания Уийон и неговият екип проучват този „снеговалеж“ в Мъртво море и разбират как се случва това странно явление.

Слънчевите лъчи нагряват Мъртво море, така че горният слой на езерото става по-топъл от по-хладните води в дълбините, а водата се изпарява на тази загрята повърхност, което прави горният слой на водата много по-солен.

И така, как солните кристали, получени при изпаряването, тръгват надолу към дълбините на Мъртво море? През 2016 г. членовете на екипа предлагат възможно обяснение, а новото изследване е първият тест на тази хипотеза.

Досега изследователите не знаеха как солта може да се отдели от горния слой на езерото, тъй като топлите и студените води обикновено не се смесват лесно.

В новото изследване Уийон и екипът му с помощта на компютърна симулация установиха, че това става възможно, ако вълни или други източници на движение избутат малки части топла вода надолу, където те се смесват с по-хладния слой.

Когато това се случи, топлата вода се охлажда, което я кара да се освободи от своето съдържание на сол и то започва да се спуска подобно на сняг към дъното на езерото.

"Крайният резултат е силен, низходящ поток на соленост, което води до недонасищане на епилимниона [горния слой], докато хиполимнионът [по-ниският, по-хладен слой] става пренаситен и утаява халит [каменна сол]", пишат авторите , отбелязвайки, че същото явление обяснява натрупването на други масивни солеви образувания, описани в геоложката документация. "Двойно-дифузионната нестабилност, която произхожда от металимниона [средния слой], води до асиметричен модел на по-малко солени възходящи потоци, съпроводени от низходящи "солени пръсти", които губят топлина, докато преминаваст през металимиона".

"Ние знаем, че на много места по света има дебели солни отлагания в земната кора, а тези отлагания могат да бъдат дебели до един километър", обяснява зa сайта на Американския геофизичен съюз AGU членът на екипа, изследователят по флуидна динамика Екарт Мейбург (Eckart Meiburg). „Но не сме сигурни как тези солни находища са се образували през цялата геоложка история”.

”Сега сме една крачка по-близо до разбирането защо става това благодарение на Мъртво море, което за съжаление може да не остане дълго на този свят”.

Справка: Halite Precipitation From Double‐Diffusive Salt Fingers in the Dead Sea: Numerical Simulations, Water Resources Research, American Geophysical Union

Източник: Mystery of Bizarre Salt Crystals in The Dead Sea Could Finally Be Solved, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !