Загадките на Плутон: Плаващи хълмове

Наука OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2016 в 12:00 4040 0

Азотните ледници на Плутон изглежда носят интересен "товар": многобройни, изолирани хълмове, които може да са фрагменти, подобни на земните айсберги, откъснали се от планините на планетата-джудже.

Хълмовете, за които пише изданието Phys, са се разпрострели от един до няколко мили или километри наоколо. Това става ясно от снимки и информация от мисията New Horizons на НАСА.

Хълмовете, разположени в най-голямата ледена равнина, неформално наречена "Sputnik Planum", най-вероятно са миниатюрни версии на по-големите, хаотични планини по западната граница на "Sputnik Planum".

Те са още един пример за пленителната и разнообразна геоложка активност на Плутон. Тъй като водният лед е с по-малка плътност от леда, в който доминира азотът, учените смятат, че тези хълмове от воден лед плават в море от замразен азот и с времето се движат по подобие на айсбергите в Атлантическия океан на Земята.

Хълмовете вероятно са фрагменти от планински части, пресекли пътищата си, които са се отчупили и са били отнесени от азотни ледници в равнината "Sputnik Planum".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !