Захарни хапчета облекчават страданието на пациенти с хронична болка

Ползите от плацебо могат да бъдат прогнозирани по анатомията на мозъка и психологически признаци

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 септември 2018 в 00:00 6925 1

Кредит European Pharmaceutical Review

Някой ден лекарите ще започнат да предписват захарни хапчета за определени пациенти с хронична болка въз основа на мозъчната им анатомия и психология.

И хапчетата ще намалят болката им толкова ефективно, колкото всеки мощен медикамент на пазара, според ново проучване, цитирано от Science Daily.

Учени от медицинския факултет на Северозападния университет "Файнберг" показаха, че могат надеждно да предскажат кои пациенти с хронична болка ще се повлияят от захарно хапче - плацебо въз основа на мозъчната анатомия и психологическите характеристики на пациентите.

"Мозъкът им вече е настроен да реагира", коментира водещият автор А. Ваня Апкарян (A. Vania Apkarian), професор по физиология в Северозападния университет "Файнберг". "Те имат подходяща психология и биология, която ги поставя в такова когнитивно състояние, че веднага щом им се каже "това може да облекчи болката ви", болката им намалява".

Няма нужда да заблуждаваме пациента, отбелязва Апкарян.

"Можете да им кажете: "Давам ви лекарство, което няма физиологичен ефект, но мозъкът ви ще реагира на него", разказва авторът. "Не е нужно да го криете. Зад отговора на плацебото има биология".

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Констатациите имат три потенциални ползи:

  1. Предписват се неактивни лекарства, а не активни лекарства. "Много по-добре е да дадете на някого неактивно лекарство, отколкото активно лекарство и да получите същия резултат", казва Апкарян. "Повечето фармакологични лечения имат дългосрочни нежелани ефекти или пристрастяващи свойства. Плацебото се превръща в добра възможност за лечение като всеки медикамент, който имаме на пазара".
  2. Елиминиране на плацебо ефекта от проучванията с лекарства. "За клиничните изпитания на лекарствата ще са нужни по-малко хора и идентифицирането на физиологичните ефекти би било много по-лесно", отбелязва Апкарян. "Премахва се голяма част от шума в изследването".
  3. Намалени разходи за здравеопазване. Предписването на захарни хапчета за пациенти с хронична болка би довело до огромни икономии на разходи за пациентите и системата за здравеопазване, подчертава Апкарян.

Как се провежда проучването 

Около 60 пациенти с хронична болка в гърба са разпределени на случаен принцип на две групи от изследването. В едната участниците не знаят дали получават лекарство или плацебо. Изследователите не проучват хората, получили истинскио лекарство. Включена е и контролна група.

Лицата, чиято болка е намаляла в резултат на захарното хапче, имат сходна анатомия на мозъка и психологически черти. Дясната част на мозъка им (която отговаря за емоциите, интуицията и т.н) е по-голяма от лявата и имат по-голяма сензорна област в мозъчната кора, отколкото хората, които не реагират на плацебо. Пациентите с хронична болка, които реагират на плацебо, освен това имат емоционална нагласа, чувствителни към болезнени ситуации и са загрижени за околната среда.

"Лекарите, които лекуват пациенти с хронична болка, трябва сериозно да преценят дали някои от тях могат да се повлияят и получат подобрение от захарно хапче, колкото от всяко друго лекарство", заяви Апкарян. "Трябва да го използват и да видят резултата. Това отваря цяла нова област".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

23.09 2018 в 11:37

Колко още време трябва, за да осъзнаят че и плацебо ефектът има нежелани реакции?