Захарта променя мозъчната химия според проучване върху малки прасета

Ваня Милева Последна промяна на 16 януари 2020 в 10:35 5911 0

Winterdahl et al изследват ефектите на захарозата, използвайки позитронно-емисионна томография (PET) изображения с [11С] карфентанил (агонист на β-опиоидния рецептор) и [11С] раклоприд (антагонист на допаминов D2 / 3 рецептор) в седем женски анестетизирани минипига на Гьотинген. Кредитна снимка: Winterdahl et al , doi: 10.1038 / s41598-019-53430-9.

Храните с високо съдържание на захароза или трапезна захар влияят на системата за възнаграждение на мозъка по начин, подобен на пристрастяващите наркотици, според проучване, ръководено от университета в Орхус, проведено върху малки прасета.

„Няма съмнение, че захарта има някои физиологични ефекта и има много причини, поради които тя не е здравословна“, отбелязва авторът на изследването д-р Майкъл Уинтърдал (Michael Winterdahl), изследовател в Катедрата по клинична медицина в Орхуския университет.

"Но аз се съмнявах във въздействието на захарта върху нашия мозък и поведение. Надявах се да успея да опровергая това като мит".

В изследването учените дават на седем малки женски прасета от Гьотинген разтвор на захароза в продължение на един час в 12 последователни дни.

За да определят последствията от приема на захар, те правят томография на мозъка на животните в началото на експеримента, след първия ден и след 12-ия ден.

„След само 12 дни прием на захар, можем да видим големи промени в допаминовата и опиоидната система на мозъка“, разказва д-р Уинтърдал.

"Всъщност опиоидната система, която е тази част от химията на мозъка, която е свързана с удоволствието, бе активирана още след първия прием."

„Когато изпитаме нещо значимо, мозъкът ни възнаграждава с чувство за наслада, щастие и благополучие. Това може да се случи в резултат на естествени стимули, като секс или социализация, или от научаване на нещо ново. Както естествените, така и изкуствените стимули като наркотиците, активират системата за възнаграждение на мозъка, при което се отделят невротрансмитери като допамин и опиоиди", добавя авторът.

„Ако захарта може да промени системата за възнаграждение на мозъка само след дванадесет дни, както видяхме в случая с прасетата, може да се предположи, че естествените стимули като учене или социално взаимодействие ще са изтласкани на заден план и заменени от захар и/или други изкуствени стимули. Всеки предпочита да получи бързо допамин и ако нещо ни дава по-добро или по-силно въздействие, тогава избираме него“, коментира д-р Уинтърдал.

Справка: M. Winterdahl et al. 2019. Sucrose intake lowers μ-opioid and dopamine D2/3 receptor availability in porcine brain. Sci Rep 9, 16918; doi: 10.1038/s41598-019-53430-9, Scientific Reports.

ИзточникSugar Changes Brain Chemistry, New Animal Study Shows, Sci-news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !