Закриваме Международната година на светлината. Програма на събитието

Тържествено закриване на Международната година на светлината ще се състои в БАН

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2016 в 07:57 6590 0

Тържествено закриване на Международната година на светлината в България ще се състои от 15.00 часа в Големия салон на Българската академия на науките, съобщи пресцентърът на БАН.

По инициатива на ЮНЕСКО и ООН 2015 година беше обявена за Международна година на светлината и светлинните технологии (International Year if Light and Light-based Technologies – IYL 2015).

Годината на светлината от една страна има за цел да разкрие значението на светлината като феномен и от друга – да покаже множеството технологии и приложения, станали възможни благодарение на нея. Електромагнитният спектър намира приложение във фотографията, лазерните технологии, соларните инсталации и не на последно място в обмена на данни чрез оптични предаватели.

Не е случайно, че за година на светлината е избрана именно 2015. Точно преди 100 години, през 1915, Алберт Айнщайн публикува своята Обща теория на относителността, 10 години по-рано – своята Специална теория на относителността и с това преобръща наопаки представата на физиката за света. Защото с тези теории светлината придобива едно съвсем ново значение: Тя се превръща в мярка за всички неща.

Група от научни институции и ЮНЕСКО с участието на научни общества и съюзи, образователни институции, технологични организации, неправителствени асоциации и партньори от частния сектор от 85 страни иницира Международната година на светлината. Събитията, осъществени през 2015 година, бяха фокусирани върху значението на светлината и светлинните технологии за устойчивото развитие и намиране на решения за глобалните предизвикателства в енергетиката, стопанството, здравето, осветлението.

У нас по инициатива на Съюза на физиците в България се създаде национално обединение от представители на научните и образователни среди, съвместно с българската светлотехническа общност. Националният организационен комитет с председател акад. Стефан Воденичаров изготви Национална програма за честване на Международна година на светлината и светлинните технологии под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев, а стартът беше даден точно преди година – на 20 януари 2015 г.

ПРОГРАМА

Тържественото закриване на Международната година на светлината и светлинните технологии 2015

22. 01. 2016 г. (петък)
НАЧАЛО 15 часа

Място: Големият салон в Централната сграда на БАН, 1040 София, ул. 15 ноември, 1

Водещ на събраниетоакад. Александър Петров

1. Химн за Международната година на светлината „Раждане на Светлината” (симфонично произведение за голям симфоничен оркестър), подарен през април 2015 г.  на Съюза на физиците в България от авторите: художника Валентин Атанасов и създателя на аранжимента Милен Василев от Габрово.

2. Представяне на основните събития (презентации) в Международната година на светлината:
- Оптиката и науката за светлината в годината на светлината: проф. Иван Лалов (зам.-председател) и проф. Евгения Вълчева (гл. секретар) на Съюза на физиците в България.
- „Светлинни технологии и приложна светотехника”: доц. Красимир Велинов, председател на УС на Български национален комитет по осветление.

            3. Презентация Пътешествието със светлинния лъч, отличена с І награда в раздела „Литературни творби” в конкурса „Космосът – настояще и бъдеще на планетата” 2015 на фондиция „Еврика”: Мартина Мартин Георгиева, ученичка 10 клас, Природо-математическа гимазия „Акад. Иван Гюзелев”, гр. Габрово.

            4. Презентация Офталмоскоп: Алексей Митев, студент от МУ-София, отличена на студентската научна сесия по време на колоквиум „Светлината в медицината”.  Алексей е лице на науката в България за 2014 г., носител на наградата на публиката и на Съюза на учените в България в конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” на Британския съвет България.  

5. Квантовият свят на рентгеновия суперлазер – от мечтите до реализацията на „персонален“ рентгенов супер лазер: доц. д-р Иван Бъчваров представя историята на изобретенията, направени от братята Теньо и Димитър Попминчеви, основа за революционни открития в областта на био- и нанотехнологиите на ХХІ век.  Братя Попминчеви работят в Изследователския институт  JILA към Университета в Колорадо, САЩ.  Възпитаници са на школата на Теодосий Теодосиев и на Физическия факултет на Софийския университет, където са защитили дипломните си работи под ръководството на доц. Бъчваров.
6. Оптимизиране на светлоразпределение на улични и тунелни осветители: инж.  Владимир Василев, докторант към НИЛ „Осветителна техника” при  МГУ „Св. Иван Рилски“  ще разкаже за възможноста да се намали консумацията на електроенергия в уличното и тунелното осветление .

7. Светлинно замърсяване – състояние, проблеми и решение: проф. Христо Василев, председател на УС на Браншова камара за светодиодни технологии и осветление (БКСТО)

8. Закриване на Тържественото събрание със светлинно шоу „Течно кристални цветя –  акад. Ал. Петров.

Изложби
1. Изложба с отличени творби от Националния фотоконкурс за ученици и студенти на тема „Светлинни явления в природата”, организиран от Националния ученически екопарламент  и Съюза на физиците в България.

2. Фотоизложба „Дифракция”.  Представените в изложбата  снимки илюстрират едновременно както светлината с нейните свойства и прояви, така и най-модерните светлинни технологии, в областта на които работи техният автор – доц. д-р Светлен Тончев от ИФТТ-БАН / Richardson Gratings – Rochester (NY) – един от водещите в света специалисти в областта на дифракционните решетки. Изложбата отразява отделни работни моменти от неговото всекидневие на експериментатор: срещите с невероятно красивите прояви на светлината – дифрактираща и интерферираща, желанието да се съхрани прекрасният момент от играта на светлинните лъчи и магията на спектъра. Споделените в изложбата мигове ни правят съпричастни към това вълшебство. Куратор на изложбата: доц. д-р Мариана Кънева от ИФТТ – БАН.

3. Международна фотоизложба „Beyond the Bulb” (Отвъд крушката), посветена на Международната година на светлината и светлинните технологии 2015 по проект на Международния астрономически съюз. Изображенията представят приложението на светлинните технологии, атмосферни явления, обекти от Космоса и светлинното замърсяване. Изложбата се представя със съдействието на Обединения център за извънкласни дейности (ОЦИДЗИ) в с. Байкал. 

Повече информация за събитията в България през Международната година на светлината на сайтовете:
http://www.phys.uni-sofia.bg/upb/IYL2015/index.html
http://www.bnci.eu/seminar/IYL-2015/index.htm

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !