Закриването на метеостанцията на Мусала предизвика подписка в интернет

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 октомври 2016 в 09:30 3283 0

Кредит Musala Meteo

Организирана е петиция-открито писмо до институциите в България срещу закриването на метеорологичната станция на връх Мусала, един проблем, с който ви запознахме миналата седмица.

Петицията е адресирана до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание на Република България, омбудсмана, до ръководството на БАН и медиите.

Петицията се изразява категорична позиция против закриването на "най-важната в България метеорологична станция на вр. Мусала" и се изисква от директора на НИМХ-БАН, Христомир Брънзов, допълнително разследване на случая и да се възстанови работата на станцията.

Подчертава се, че станцията на вр. Мусала е от изключителна важност не само за прогнозиране на времето и за научни изследвания, но и за и за подслон на туристите при лошо време особено през зимата. 

Авторът на петицията, Цветомир Кънчев отбелязва, че вече са закрити 40 климатични станции, а на около половината от наличните климатични станции и 1/3 от всички станции взети заедно - климатични и синоптични - предстои закриване. Това, според засегнатите метеоролози, ще повлияе на точността на прогнозите.

"Покритостта на територията на нашата страна със синоптични станции, предаващи информация в международния обмен, е най-малка в сравнение с всички останали страни в Европа" - се пояснява в писмото. 

С пълният текст на петицията може да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !