Замърсяването на въздуха може да понижи броя на сперматозоидите

Въздухът, който дишаме, може да навреди на репродуктивното здраве

Ваня Милева Последна промяна на 01 ноември 2021 в 00:01 2341 0

Кредит Wikimedia Commons

Учени от Медицинския факултет на Университета на Мериленд откриват, че дишането на замърсен въздух може да доведе до намаляване на броя на сперматозоидите.

В ново проучване, публикувано в списание Environmental Health Perspectives, изследователите откриват, че замърсяването на въздуха причинява възпаление на мозъка при мишки, което от своя страна води до понижаване на броя на техните сперматозоиди, поради връзките между мозъка и репродуктивната система, се казва в съобщение за пресата от Университета на Мериленд.

Изследователите отглеждат мишки, на които липсва протеин, който може да причини възпаление на мозъка. След това те излагат мутантните мишки, както и нормални мишки, на замърсен въздух, преди да тестват броя на сперматозидите им. Изследователите откриват, че при мутантните мишки не се наблюдава намаление на сперматозоидите, за разлика от нормалните мишки.

По-конкретно, смятат учените, замърсяването на въздуха причинява проблеми в хипоталамуса на нормалните мишки, който контролира основни функции като глад, жажда и секс.

„Нашите открития показват, че щетите, дължащи се на замърсяването на въздуха - поне на броя на сперматозоидите - могат да бъдат отстранени чрез премахване на един маркер за възпаление в мозъците на мишки, което предполага, че може да сме в състояние да разработим терапии, които биха могли да предотвратят вредните ефекти от замърсяването на въздуха върху плодовитостта“, отбелязва Джъкан ​​Ин (Zhekang Ying), водещ автор на изследването и асистент по медицина в университета.

Ако откритията се пренесат и върху хората, изследователите се надяват, че техните открития могат да доведат до разработването на лечения за безплодие, както и широк спектър от други състояния, причинени от замърсяването на въздуха.

„Тези открития имат по-широки последици от само за фертилитета, тъй като има много състояния, като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания, които могат да бъдат резултат от възпаление на мозъка поради замърсяване на въздуха“, коментира Чарлз Хонг (Charles Hong), директор на кардиологичните изследвания в университета и който не е бил част от проучването.

Ако експертите успеят да надградят проучването, то в крайна сметка може да помогне на популации, които са непропорционално засегнати от замърсяването на въздуха. 

Справка: PM2.5 Exposure of Mice during Spermatogenesis: A Role of Inhibitor κB Kinase 2 in Pro-Opiomelanocortin Neurons
Lianglin Qiu, Minjie Chen, Xiaoke Wang, Sufang Chen, and Zhekang Ying
Published:8 September 2021CID: 097006 https://doi.org/10.1289/EHP8868

Източник: Air Pollution May Be Lowering Sperm Counts, Scientists Say, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !